Az első fordulóban a leköszönő elnök a leadott szavazatok 27,85 százalékával végzett az élen, megelőzve szélsőjobboldali riválisát (23,15%). A második fordulóban ismét ő vezet: Emmanuel Macron a leadott szavazatok 57,9 százalékát kapta az OpinionWay szerint – írja a Les Echos az exit poll eredmények alapján.

A távolmaradás várhatóan történelmi jelentőségű lesz: az első becslések szerint a választók 29,7 százaléka nem ment el szavazni, ami 1969 óta nem fordult elő. Az üres és érvénytelen szavazatok becsült aránya 8,8 százalék lehetett, ami a 2017-es, legutóbbi választáson mért szinthez hasonló.

Az exit pollok eredményei alapján tehát Emmanuel Macron francia elnök vasárnap kényelmes fölénnyel legyőzte szélsőjobboldali riválisát, Marine Le Pent, ezzel biztosította, hogy még egy ciklusban vezetheti Franciaországot. Pártja, a La République En Marche (A köztársaság lendületben!) eredményváróján örömujjongás tört ki, amikor az Eiffel-torony lábánál lévő Champ de Mars (Marsmező) parkban a kivetítőkön megjelentek az első eredmények. Macron támogatói francia és uniós zászlókat lengettek. Az emberek megölelték egymást és azt skandálták, hogy „Macron” – írja a Reuters.

Ezzel szemben Le Pen levert támogatóinak gyülekezete füttykoncertekben tört ki a Párizs külvárosában található, hatalmas fogadócsarnokban. A Rassemblement National (Nemzeti Tömörülés) párt vezetője elismerte vereségét, de megfogadta, hogy folytatja a harcot, a júniusi parlamenti választásokra koncentrálnak majd.

„Soha nem hagyom cserben a franciákat” – mondta Marine Le Pen.

Az első közvélemény-kutatók előrejelzései szerint Macron a szavazatok 57-58 százalékát szerezte meg. Az ilyen becslések általában pontosak, de az este folyamán még finomodhatnak, ahogy a hivatalos eredmények beérkeznek az ország különböző részeiről.

Macron azonban aligha számíthat türelmi időre, miután sokan, különösen a baloldalon csak vonakodva szavaztak rá, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldal győzelmét. Az első mandátumának egy részét megkeserítő tüntetések hamarosan újra kirobbanhatnak, mivel megpróbálja folytatni az üzletbarát reformokat.

Az első nagy kihívást a júniusi parlamenti választások jelentik majd, és a bal- és jobboldali ellenzéki pártok azonnal komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy egy Macronnal szemben álló parlamentet és kormányt szavazzanak meg.