Matteo Renzi, az olaszországi balközép pártok miniszterelnök-jelöltje (képünkön) a következő 24 órában megkezdi a tárgyalásokat az új kormány megalakításáról és benyújtja reformprogramját - jelentette a Reuters. Giorgio Napolitano államfő hétfőn reggel adott megbízást a kormányalakításra Renzinek, aki nem tagja a parlamentnek és eddig legmagasabb köztisztviselői megbízatása a polgármesterség volt.

A jelölt nem óhajt lacafacázni. Tervei szerint az új kormány február végéig - azaz tíz napon belül - benyújtja az új választási rendszerre és a politikai intézmények átszervezésére vonatkozó terveit. Ezt követően márciusban előterjesztik elő a munkaerő-piaci reformjavaslatot, majd áprilisban a közszolgáltatások átalakítását célzó elképzeléseket. A sor végére az adóreform került, amellyel májusban bombázzák meg a szorgos munkára késztetett parlamenti képviselőket.

Renzi az államfőtől távozóban újságírói kérdésre nem árult el semmit arról, kiket szándékozik meghívni kormányába. A tartalom a fontos, minden más ehhez képest másodlagos - mondta azt követően, hogy másfél órán át tárgyalt Napolitanóval.