Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel terv átfogó és megfelelően kiegyensúlyozott választ ad Lengyelország gazdasági és társadalmi helyzetére, és megfelel a helyreállítási eszközzel kapcsolatos elvárásoknak - idézi az MTI az Európai Bizottság közleményét.

Lengyelország helyreállítási tervének elfogadásához egyebek mellett az vezetett, hogy a szöveg javaslatokat tartalmaz az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, amelyek - mint írták - különösen fontosak a beruházási környezet javításához, valamint a helyreállítási terv hatékony végrehajtása feltételeinek megteremtéséhez. Lengyelországnak ugyanakkor bizonyítania kell, hogy ezek a javaslatok teljesültek, mielőtt a helyreállítási eszköz keretében bármilyen kifizetés történne.

Lengyelország terve számos reformot tartalmaz a beruházási környezet javítására, amely magában foglalja a lengyel bírákra alkalmazott fegyelmi rendszer átfogó reformját, hozzájárulva ezzel az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítéséhez.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a reformoknak bizonyos kötelezettség-vállalásoknak kell megfelelniük. Ezek között szerepel, hogy a bírákkal szembeni valamennyi fegyelmi ügyet a jelenlegi fegyelmi tanácstól eltérő bíróságnak kell elbírálnia. A bírák nem vonhatók felelősségre azért, mert előzetes döntéshozatal iránti kérelmet nyújtanak be az Európai Unió Bíróságához határozataik ellenőrzéséért. A fegyelmi tanács korábbi határozatai által érintett valamennyi bírónak joga kell legyen ahhoz, hogy határozataikat független és pártatlan, az uniós követelményeknek megfelelő bíróság vizsgálja felül.

Az uniós bizottság a kitűzött feltételekkel kapcsolatban megállapította azt is, hogy Lengyelország terve a rendelkezésre álló támogatás teljes keretének 42,7 százalékát az éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató intézkedésekre, 21,3 százalékát pedig a digitális átállást támogató intézkedésekre kívánja fordítani. Emellett reformokat és beruházásokat tartalmaz egy általánosan hozzáférhetőbb és hatékonyabb egészségügyi rendszer megvalósítására, valamint támogatja a szakképzést, és az egész életen át tartó tanulást, hogy a munkaerőpiaci integrációhoz megfelelő készségeket biztosítson.

A folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból történő kilábalásának támogatására, valamint egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb unió építésének elősegítésére jött létre.