Lengyelország azt fontolgatja, hogy határkerítést épít az orosz-lengyel határon - idéz kormánypárti forrásokat a Notes from Poland. A varsói kormány háza táján attól tartanak, hogy az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi enklávéba is menekülteket a határátlépés ígéretével, ahogy azt a fehérorosz hatóságok tették a lengyel-belorusz határ térségében. Ezért épült masszív határkerítés ezen a határon.

Krzysztof Sobolewskit, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság főtitkárát egy interjúban arról kérdezték, hogy igazak lehetnek-e azok a hírek, amelyek szerint a kalinyingrádi repülőtér szíriai, török és fehérorosz légitársasággal kötött szerződés, ami rosszat sejtet. Fehéroroszországba is repülőn érkeztek a később a lengyel és ezzel az EU határára szállított illegális bevándorlók.

Erre válaszul árulta el a politikus, hogy megerősítik a határvédelmet ezen a határszakaszon és megfontolják a kerítésépítést. Elmondta azt is, hogy információik szerint a fehérorosz rezsim folytatni akarja a hibrid hadviselés részének tekinthető bevándorló import-exportot.

Bevált a védmű

A belorusz határon épült kerítés, amely a nyáron készült el, egyébként bevált. A bevándorlási nyomás 2021 októberében érte el a csúcsát,amikor 17,5 ezren próbálkoztak átjutni Lengyelországba. Ez jelentéktelenre csökkent, miközben az emberi jogok védelmével megbízott lengyel biztos arra figyelmeztet, hogy a határ fehérorosz oldalán humanitárius válság alakult ki a szerencsétlen emberek feltorlódása miatt.

Hivatala, illetve számos lengyel és külföldi emberi jogi civil szervezet mind a lengyel, mint a belorusz hatóságokat azzal vádolta, hogy kulturálatlanul bánnak a bevándorlókkal. A lengyel részről kezdeményezett visszatoloncolásokat több esetben is sikeresen támadták meg a bíróságon.

Környezetvédők kifogásolták, hogy természetvédelmi területet vág ketté a kerítés, megzavarva az állatok természetes mozgását. A lengyel kormány védelmi lépéseiről azonban még a német kormányhoz közel álló politikusok is elismeréssel nyilatkoztak.