A második helyen végzett és a következő forduló esélyesének is tekintett szélsőjobboldali Marine Le Pen is korábban anyagi gondokkal küzdött, ám jött a segítség.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, február elején derült ki, hogy egy magyar banktól kapott kölcsönt a kampányára, majd nem sokkal később az is, hogy az MKB Bank volt a hitelező. Több mint 10 millió eurót vett fel Le Pen, amelyből tehát 8 millió eurót a francia adófizetők fizetnek vissza a magyar pénzintézetnek, a maradék 2 millió eurót kell összeszednie az elnökségre törekvő jelöltnek - írja a 444.hu.

Mindeközben Valerie Pécresse, a Les Républicains jelöltje 4,8 százalékot szerzett, és hétfőn kétségbeesett nyilatkozatot tett arról, hogy kampányának gazdasági helyzete kritikus.

„Én személyesen felelek 5 millió euróért” - mondta és tájékoztatott arról, hogy összesen 7 millió eurós költségvetéssel dolgoztak, amit így össze kell szedniük valahonnan.

Yannick Jadot, egy zöldpárti jelölt 4,6 százalékos eredményt ért el, mindezt 2 millió eurós költségvetésből, és Pécresse-hez hasonlóan ő is közösségi gyűjtésbe kezdett.

Franciaországban szigorú szabályok vonatkoznak a kampányra. Összesen 16,85 millió eurót lehet költeni, amelyből az állam visszafizet akár 8 milliót, ha a jelölt öt 5 százaléknál jobb eredményt ér el. Ha nem, akkor legfeljebb 800 ezer eurós támogatásra jogosult - írja a 444.