A Nagy-Britanniában az elmúlt napokban felfedezett új koronavírustörzs olyan mutációkat tartalmaz, amelyek miatt az elképzelhető, hogy legalább annyira fertőző a gyerekek körében, mint a felnőtteknél. A brit kormány Új- és Feltörekvő Légúti Vírus Fenyegetések elleni Tanácsadó Csoportja (NERVTAG) - amely a most megjelent vírusváltozat terjedését követi nyomon az országban - sajtótájékoztatóján elhangzott: az új variáció rövid időn belül vált dominánssá az Egyesült Királyság déli részén, s hamarosan ez várható az egész ország területén.

Nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy ez a vírusvariáns előnyben van a jelenleg az Egyesült Királyságban lévőkkel szemben a fertőzőképességében - mondta Peter Horby, az Oxford Egyetem feltörekvő fertőző betegségekkel foglalkozó professzora, a NERVTAG elnöke a Reuters tudósítása szerint.

Van arra utaló jel, hogy ez hajlamosabb megfertőzni gyerekeket. Egyelőre nem sikerült ennek semmilyen okát feltárnunk, azonban az adatokból látszik. Több adatot kell még gyűjtenünk, hogy lássuk, hogyan viselkedik a jövőben - tette hozzá Neil Ferguson, az Imperial College London fertőző betegségekkel foglalkozó epidemiológusa, a testület tagja.

A SARS-CoV-2 vírus tudósok szerint a korábbinál akár 70 százalékkal is fertőzőképesebb mutációjának megjelenésére válaszul számos ország lezárta határait Nagy-Britanniával szemben, s az Egyesült Királyság számos területét komoly lezárások alá vonták a terjedés lassítása érdekében a karácsonyi időszakra.

Wendy Barclay, a szintén NERVTAG résztvevő virológus specialista azt mondta, hogy az új variáns megváltoztatta a módot, ahogy a vírus behatol az emberi sejtekbe, s ez azt jelenti, hogy a gyerekek ugyanolyan érzékennyé válhatnak a fertőzésre, mint a felnőttek. Emiatt azt lehet várni, hogy a jövőben több gyermek fog megfertőződni.

Az új, mutálódott vírustörzs jelenlétét már Csehországban is kimutatták.