Bár korábban Kína és Venezuela is bejelentette, hogy megkezdik a gyerekek vakcinázását, Kuba az első, ahol ez már meg is kezdődött, miközben a kommunista ország egészségügyi rendszere teljesítőképessége határához közelít az esetszámok emelkedése miatt. Az ország kommunista vezetése emellett a gyerekek beoltását az iskolák újranyitásának feltételéül szabta.

Kubában kubai fejlesztésű és gyártású Abdala és Soberana vakcinával oltják be először a 12-18 év közöttieket, majd szeptember 15-től a 2-11 év közötti gyerekeket.

A szigetország iskolái gyakorlatilag 2020 tavasza óta zárva vannak, csak pár hétre nyitottak újra az előző tanév végén. Azóta minden diák televízión keresztül követhetett tanórákat, és hétfőtől, a kubai iskolakezdés napjától is egyelőre ez vár rájuk.

A kormány döntése értelmében az oktatási intézményeket fokozatosan fogják újra megnyitni októberben és novemberben, ha a gyerekek is megkapják a védőoltást.

A 11 millió lakosú, karibi szigetországban eddig 672 599 fertőzöttet regisztráltak, és 5538-an haltak bele a Covid-19-be - írta az MTI nyomán a 168.hu.