Lengyelországban a tengerparti részen olyan méreteket öltött a koronavírus-járvány, hogy van olyan város, ahol a mentők helyett a tűzoltók mennek a betegekért - írta az onet.pl. Ez a helyzet például Tczew városában, bár a hivatalos kommunikáció szerint elszigetelt esetről van szó. Ugyanakkor az egészségügyi kapacitás hiánya tragédiákhoz is vezethet.

Az egyik esetben például az idős beteghez unokája hívta a mentőket, akik 4,5 óra után érkeztek meg. Az unoka megpróbálta elintézni, hogy a közeli orvosi rendelőben fogadják a nagymamát, de ott meg azt mondták, már nincs hely. Az ügyészség az ügyben nem indított nyomozást, bár a néni meghalt, mert az elhunyt krónikus beteg volt, cukorbajjal, átélt két infarktust és egy agyvérzést is

A rendelők tele vannak a lengyeleknél az oltásra várókkal, de sokan hiába mennek, mert csak AstraZeneca-vakcinát kaphatnának, amiről inkább lemondanak - írta a Business Insider Polska. Egy felmérésben részt vevők 52,2 százaléka inkább nem oltatja be magát, ezzel a vakcinával. Hiába mondta az európai gyógyszerügynökség, hogy ez az oltás veszélytelen, az SW Research vizsgálata szerint ennyien félnek tőle.

Az intézet a Rzeczpospolita megrendelésére készítette el a közvélemény-kutatást, a kérdés az volt, hallottak-e a résztvevők a mellékhatásokról. Igennel 78,5 százalékuk felelt, nemmel csak 9,3 százalékuk, a többiek bizonytalanok voltak. Azoknak akik hallottak a lehetséges mellékhatásokról, csak 19,8 százaléka fogadta vagy fogadná el ezt a vakcinát.