Megnyugtatta a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) résztvevőit Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, hogy a pandémia miatti szigorú korlátozások feloldása után az ország gazdasága már idén visszatornázhatja magát a koronavírus kitörése előtti szintre – írja a Bloomberg.

Nem sokkal a kínai tisztségviselő davosi beszéde előtt Peking egészen biztató adatokat tett közzé. 2022 utolsó negyedévében 2,9 százalékos GDP-növekedést produkált az ország éves bázison, felülmúlva az 1,6 százalékos elemzői várakozásokat. Az egész tavalyi évet tekintve a bővülés 3 százalékos volt, elmaradt a kormányzati 5,5 százalékos prognózistól, Liu azonban a héten megrendezett Világgazdasági Fórumon arról beszélt, hogy reményei szerint a közeljövőben már ismét 6 százalék környéki éves növekedésről számolhatnak be.

Elmondta, Peking idén arra koncentrál majd, hogy fellendítse a hazai keresletet, így az import is növekedhet. A miniszterelnök-helyettes hozzátette, a koronavírus nyitás utáni intenzív terjedésével kapcsolatban nem kell aggódni, túlléptek már a járvány csúcsán, innentől már csökkenni fog a megbetegedések száma.

A kínai nemzeti valóság azt diktálja, hogy nyissunk a világ felé. Szélesre kell tárnunk a kaput ahhoz, hogy jobban működjön ez az egész. Ellenezzük az egyoldalúságot és a protekcionizmust, ezeknek a felszámolása kulcsfontosságú a gazdasági fejlődéshez

– fogalmazott Liu.

A miniszterelnök-helyettes a davosi hagyományoknak megfelelően az ország zöld céljairól is beszámolt. Elmondta, Kína 2060-ra szeretné elérni a karbonsemlegességet, első körben pedig arra koncentrálnak majd, hogy olyan kulcsfontosságú szektorokban, mint az acélipar és az energiatermelés, visszaszorítsák a károsanyag-kibocsátást.

Fény az alagút végén

A kínai nyitás elültette a reményt több Davosban felszólaló cégvezetőben és elemzőben is, hogy a globális gazdasági horizonton gyülekező fellegek ellenére talán mégsem lesz olyan kihívásokkal teli az év, mint korábban prognosztizálták. Óvatos optimizmus jellemezte a kilátásokkal kapcsolatos nyilatkozatokat a fórumon.

Ha megnézzük, mik voltak az idei év eddigi legfontosabb eseményei, a kínai nyitás mindenképp ezek közé sorolandó. Az elmúlt három év alatti lezárások feltorlódott a hazai kereslet, szóval megugró helyi fogyasztásra és a feldolgozóipar fellendülésére számítok, ezek pedig jót tesznek majd a globális növekedésnek

– mondta Laura M Cha, a Hong Kong Exchanges and Clearing elnöke.

A Goldman Sachs közgazdászai azzal számolnak, hogy a kínai nyitás hatására erősödő kínai gazdasági növekedés miatt az euróövezeti GDP-bővülés 0,2 százalékponttal javulhat már egy év után. A kínai döntés legnagyobb nyertese a zónában Németország, Olaszország lehet.

A Credit Suisse csoport elnöke, Axel Lehmann szerint Kína idén már 4,5 százalékos növekedést produkálhat, de az sem lepné meg, ha Peking végül felülmúlná a várakozásait. Hozzátette, „remélhetőleg az Egyesült Államok is elkerülheti a recessziót”. Az európai kilátásokat már némileg borúsabbnak látja a „kihívást jelentő energiahelyzet miatt”.

Az S&P vezérigazgatója, Douglas L. Peterson pedig arról beszélt, hogy a hitelminősítő cég számít ugyan lassulásra, enyhe recesszióra az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban, nem várható azonban komolyabb válsághelyzet, mivel a vásárlók jelentős felhalmozott tartalékokkal rendelkeznek.