A globális gazdaság sorsa, az orosz-ukrán háború, Donald Trump lehetséges elnökjelöltsége és az izraeli konfliktus és humanitárius krízis mellett felmerült a mesterséges intelligencia (MI) kérdésköre is a két év kimaradás után a svájci Davosban megrendezett Világgazdasági Fórumon.

Olej Lavrovsky, az Opendata.ch alelnöke arról beszélt, hogy lehetőség van etikus megoldásokat találni a mesterséges intelligenciával kapcsolatos dilemmákra. Az alelnök kiemelte, hogy reméli a résztvevők képesek lesznek “hidakat” építeni a tudomány, technológia és kormányzás között, hiszen az MI megfelelő szabályozás esetén pozitív szerepet játszhat. – írja az Euronews. 

Kathy Bloomgarden, a Ruder Finn vezérigazgatója így fogalmazott:

A társadalom egyenesen úgy tekint a mesterséges intelligenciára, mint egy új technológiai innovációra, amely számos problémára lehet majd megoldás.


Az éghajlatváltozás és környezetvédelem szintén a Fórum egyik fő beszédtémája volt. Az Economx már megírta, hogy Greta Thunberg klímaaktivista is részt vett a Fórumon. A beszélgetések folyamán Thunberg felszólította a globális energiaipart hogy ne fektessen be fosszilis tüzelőanyagokba. 

Greta Thunberg
Greta Thunberg
Kép: Getty Images / Ronald Patrick

Több mint 250 milliomos és milliárdos nyílt levélben kérte a Világgazdasági Fórumon összegyűlt politikai elitet, hogy vezessenek be vagyonadót a szupergazdagok tulajdonára. Levelükben úgy fogalmaztak, hogy az adó nem fogja negatívan befolyásolni életszínvonalukat és nem fog ártani az érintett országok gazdasági növekedésének, viszont világszerte hozzájárulhat a közszolgáltatások jobb finanszírozásához és befektetést jelenthet a demokratikus jövőbe. Az 17 országból származó aláírók között van a Brian Cox milliárdos, Valerie Rockerfeller örökösnő, valamint Simon Pegg színész is. 

Davos: a szélsőjobb felemelkedésébe rokkan bele a középosztály

Pedro Sánchez, Spanyolország baloldali miniszterelnöke a közép- és munkásosztály jólétének biztosításáért emelt szót szerdán a davosi Világgazdasági Fórumon.