„Az egyre harciasabb orosz elnök, Vlagyimir Putyin kevesebb mint egy évtizeden belül megtámadhatja a NATO katonai szövetséget” – figyelmeztetett Boris Pistorius német védelmi miniszter. Bár egy orosz támadás egyelőre nem valószínű, a miniszter hozzátette: szakértőik egy öt-nyolc éves időszakot várnak, amelyben ez lehetséges lehet.

„Szinte naponta hallunk fenyegetéseket a Kremlből, ezért számolnunk kell azzal, hogy Vlagyimir Putyin egy nap akár meg is támadhat egy NATO-országot” – mondta a miniszter a Der Tagesspiegel című német lapnak adott interjújában.

Ukrajnai teljes körű invázióját követően Oroszország fokozta agresszív retorikáját néhány szomszédjával – köztük a balti országokkal és Lengyelországgal, amelyek mind NATO-tagok, valamint Moldovával – szemben, ami arra késztette a vezető európai védelmi tisztviselőket, hogy egy nagyobb konfliktus veszélyére figyelmeztessenek.

Szerdán Rob Bauer admirális, a NATO katonai főparancsnokok bizottságának elnöke azt mondta, hogy a katonai szövetség „az elmúlt évtizedek legveszélyesebb világával” néz szembe, és a NATO hadviselésének átalakítására szólított fel. A hónap elején Micael Bydén tábornok, Svédország főparancsnoka hasonlóképpen azt üzente honfitársainak, hogy készüljenek fel mentálisan a háborúra.

Pistorius elmondta, hogy ezek a figyelmeztetések „skandináv szempontból érthetőek”, hozzátéve, hogy Svédország még súlyosabb helyzettel néz szembe, tekintettel Oroszországhoz való közelségére. Emellett még nem tagja a NATO-szövetségnek, hiszen még Törökország és Magyarország jóváhagyására vár a csatlakozáshoz.

Nekünk is meg kell tanulnunk újra együtt élni a veszéllyel, és fel kell készülnünk katonailag, társadalmilag, illetve a polgári védelem szempontjából

– figyelmeztetett Pistorius.

Varsó és Berlin sem érzi biztonságosnak a helyzetet

Lengyelország, amely idén GDP-jének több mint 4 százalékát költi a védelemre, szintén aggódik Moszkva kiszámíthatatlansága miatt a 2022-es váratlan ukrajnai támadás után. „Oroszország szembemegy a logikával. Ami 2022-ben történt, az lehetetlennek tűnt. Minden forgatókönyvre készen kell állnunk” – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter a hét elején egy televíziós interjúban.

Németország tavaly év végén 2011 óta először újította meg katonai és stratégiai doktrínáját, azzal a céllal, hogy a Bundeswehrt háborús képességű hadsereggé alakítsa.

A háború visszatért Európába. Németországnak és szövetségeseinek ismét katonai fenyegetéssel kell szembenézniük

– áll az új doktrína első bekezdésében.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki nyíltan bírálja Putyint, és az EU-ban az egyik leghangosabban kiállt Ukrajna mellett, csütörtökön felszólította Európát, hogy gyorsítsa fel a felkészülését az újabb orosz agresszióra. „Van rá esély, hogy Oroszországot nem sikerül megfékezni Ukrajnában. Nincs olyan forgatókönyv, hogy ha Ukrajna nem győz, az Európa számára jól végződhet” – figyelmeztetett a miniszter a davosi Világgazdasági Fórumon