Szent-Iványi István külpolitikai szakértő szerint ez megfelel a köztársasági elnökké választása óta a közte és az Orbán Viktor között az ukrajnai háború ügyében megfigyelhető munkamegosztásnak, még ha Novák Katalin korábban úgy fogalmazott is, hogy „Ukrajna nem veszíthet”.

Szerinte a helyzethez is igazodott a svájci Világgazdasági Fórum tegnapi panelbeszélgetésén, emellett mondandójának hangszerelését vélhetően hozzáigazították a kormányfő aktuális külpolitikai törekvéseihez – írja a Népszava

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját

– mondta többek között Novák Katalin. Az MTI jelentése szerint a moderátor egy kérdésére kiemelte: Ukrajnát továbbra is támogatni kell Oroszországgal szemben, és Magyarország a jövőben is ezt fogja tenni. Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút és szükséges-e az ukrán győzelem Európa biztonságának fenntartásához, azt mondta: Oroszország nem győzhet. 

Novák Katalin Davosban azt hangsúlyozta, hogy mindig is világossá tette: el kell ítélni az orosz agressziót. Ukrajna béketervet tett le az asztalra, ehhez Magyarország is csatlakozott. Azon kell dolgozni, hogy létrejöhessen a béke – tette hozzá.

Befolyással lehetett Novák szavaira a davosi környezet

„Novák Katalin mindig agresszióról beszélt, amit Orbán Viktor igen nehezen mondott ki, talán összesen csak egyszer” – mondta Szent-Iványi István a Népszavának. Novák Katalin hangszerelése nyilván a davosi helyszínnek is szólt, ahol az összegyűltek mind Ukrajna támogatói voltak. Hozzátartozik, hogy Zelenszkij előző nap nagy hatású beszédet tartott Davosban. A tegnapi panelbeszélgetés egyik résztvevője pedig Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter volt, tehát ez is befolyásolta.

„És hát a közönségnek tett gesztusban az is benne van, hogy óvatosan, mintha a kormány is szelídítene Ukrajna-narratíváján”

Még nem látványos a fordulat, de azt lehet érzékelni, hogy Orbán Viktor is tudott picit változtatni az álláspontján. Sokan úgy gondolják, hogy ez azzal függ össze, hogy (a Fidesszel) mindenáron szeretnének bekerülni az Európai Parlament Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezette konzervatívok és reformerek pártcsoportjába, ahol Ukrajna támogatása alapfeltételnek számít.

A történtek emellett arra utalnak, hogy Orbán Viktor készíti elő kijevi látogatását, amire egyesek szerint még akár ebben a hónapban sor kerülhet, és puhult az álláspontja az Ukrajnának nyújtott támogatásokkal kapcsolatban is. Hiszen a decemberi EU-csúcson még megvétózta, hogy Ukrajna négy évre 50 milliárd euró támogatást kapjon az Unió költségvetéséből, mostanra pedig alternatív javaslatot is tett.

A Népszava kérdésére, hogy mindez összefügghet-e azzal, hogy Orbán és Novák hétfőn megbeszélést tartott az idei év teendőiről, a volt külügyi államtitkár és EP-képviselő igennel felelt.

„Felteszem, hogy ott is szó lehetett arról, hogyan osztják meg a szerepüket, miután akkor is elhangzott, hogy Novák Davosba készül...”