A kínai központi bank egyik vezető tisztviselője ellen korrupció gyanúja miatt folyik nyomozás - közölte egy kormányzati ügynökség szombaton, miközben Hszi Csin-ping elnök által fő iránynak kiadott korrupcióellenes fellépés nem igazán látszik sikeresnek.

Fan Yifei, a Kínai Népbank helyettes kormányzója ellen "a fegyelem és a törvények súlyos megsértésének gyanúja miatt" indult vizsgálat - jelentette be a fegyelmi felügyelet központi bizottsága, amely a korrupció feltételezett elkövetésére utal ezzel a megfogalmazással – írja az AFP.

Hszi, aki a múlt hónapban szakított a régóta fennálló precedenssel, hogy megszerezze harmadik mandátumát Kína legfőbb vezetőjeként, egy évtizeddel ezelőtti hatalomra kerülése óta évek óta tartó kampányt folytat a korrupció ellen.

Hivatalos adatok szerint eddig több mint 1,5 millió tisztviselő esett a hálójába, köztük 1100 év büntetést szabtak ki.

A kínai hatóságok szerint a kemény fellépés segített felszámolni a párt és az állam szervein belül egykor mélyen gyökerező korrupciót.

A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a kampány csak egy fügefalevélként szolgál Xi számára a politikai riválisok leszámolásához és az ellenvélemény elfojtásához.

A múlt hónapban történt újbóli vezetői kinevezését nagy visszhangot kiváltó korrupciós ítéletek sora előzte meg.

Szeptemberben Sun Lijun volt biztonsági vezető tisztviselőt vesztegetés és más bűncselekmények miatt felfüggesztett halálbüntetésre ítélték, amelyet két év múlva életfogytiglani börtönbüntetésre változtatnak.

A volt közbiztonsági miniszterhelyettesről kiderült, hogy két évtizeden keresztül számos befolyásos pozícióban visszaélt hatalmával, és több mint 646 millió jüan (90 millió dollár) kenőpénzt fogadott el.
Fu Zhenghua volt igazságügyi minisztert ugyanilyen büntetéssel sújtották, a bíróság szerint 2005 és 2021 között vezető beosztásokban visszaélt hatalmával, és több mint 117 millió jüan értékű kenőpénzt fogadott el.