Az államtanács váratlan videótelefonkonferenciáján tartományi, városi és tanácsi szintű tisztviselők vettek részt a kormány tulajdonában lévő Global Times beszámolója szerint. Magas rangú kínai tisztviselők is jelen voltak, köztük Li Keqiang miniszterelnök, aki sürgette a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a munkahelyek fenntartása és a munkanélküliség csökkentése érdekében – írja a CNN.

A világ második legnagyobb gazdasága számos ágazatban szenved azóta, hogy márciusban ismét elterjedt a Covid, ami számos nagyvárosban - leginkább a pénzügyi központban, Sanghajban, ahol sokan már másfél hónapja nem hagyhatják el otthonukat vagy környéküket – zárolást eredményeztek.

A miniszterelnök az elmúlt hetekben egyre hangosabban beszélt a gazdasági visszaesésről, május elején "összetettnek és súlyosnak" nevezte a helyzetet - de a legutóbbi megjegyzések talán az eddigi legborúsabb képet festik.

A telefonkonferencia az Államtanács hétfői végrehajtó ülése után következik, amelyen a hatóságok 33 új gazdasági intézkedést mutattak be, köztük az adó-visszatérítések növelését, a kisvállalkozásoknak nyújtott hitelek kiterjesztését és a nehéz helyzetben lévő légiközlekedési ágazatnak nyújtott sürgősségi hiteleket - írja a Hszinhua kormányzati hírügynökség.

A szerdai ülésen Li felszólította a kormányhivatalokat, hogy május végéig hajtsák végre ezt a 33 intézkedést. Az Államtanács csütörtöktől kezdve munkacsoportokat küld 12 tartományba, hogy felügyeljék e politikák bevezetését - tette hozzá a Hszinhua szerint.