Sajátos módon áll bosszút Kína Dél-Koreán és Japánon azért, amiért – több más országhoz hasonlóan – tesztelési kötelezettséget írtak elő az országba beutazó kínaiak számára – írja a Bloomberg. Az ázsiai ország – a szöuli kínai követség közleménye alapján – keddtől kezdve nem ad vízumot sem üzleti, sem turisztikai, sem egészségügyi ellátásra hivatkozva a dél-koreai igénylőknek. A vízumkiadások felfüggesztését abban az esetben oldja fel Peking, ha Dél-Korea is felhagy a kínai beutazókat érintő "diszkriminatív gyakorlattal".

A Japánban lévő kínai követség hasonló – japán vízumkérelmeket érintő – szigorításokról számolt be.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság december végén jelentette be, hogy január 8-tól eltörlik az országba beutazókra a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében elrendelt karantént, és ezzel megszüntetik az utolsó fontosabb járványellenes korlátozást az országban.

A szigorú korlátozások feloldása fontos mérföldkő lehetett volna Kína számára: ismét beindulhatott volna az ázsiai országban a turizmus, amely az elmúlt két évben gyakorlatilag a nullára redukálódott. Azzal azonban, hogy éppen a japán és a dél-koreai vízumkérelmeket utasítják el, gyakorlatilag elszalasztják a kínálkozó turisztikai lehetőséget. A pandémia előtt ugyanis ebből pont a két országból érkezett a legtöbb látogató Kínába.

A kínai nyitást követően számos ország arra hivatkozva vezetett be kötelező Covid-tesztet a Kínából érkezők számára, mert attól tartanak, hogy az országban egyre jobban terjedő vírusról és a fertőzöttek számáról nem publikál valós adatokat Peking.