Júliusban ezer köbméterenként 986 euróért adhatták az oroszok Magyarországnak a gázt – számította ki a Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartása alapján. Hétfőn a beszerzésért felelős állami MVM váratlanul bejelentette, hogy az orosz szállítások mögött álló, orosz Gazpromnál a kifizetések átütemezését érte el.

Ennek kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ugyanaznap egy háttérbeszélgetésen többek között nyilvánosságra hozta, hogy orosz gázárunk az irányadó tőzsde, vagyis a rotterdami Ttf egy hónappal korábbi átlagárát követi.

Ezt a tájékoztatást valósnak feltételezve arra juthatunk, hogy júliusban az irányadó tőzsde ezer köbméterenként 1052 euróra rúgó átlagáránál hat százalékkal olcsóbban kaptuk az oroszoktól a gázt, ugyanakkor a korábbi hónapok során az oroszok ceruzája az irányadó, tőzsdei árnál több esetben jóval vastagabban fogott.

Nem volt olcsó

Így februárban 41, májusban 36, júniusban pedig 16 százalékkal mérték drágábban Magyarországnak a gázt az Ttf átlagánál. Ez ellentmond annak, amit Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője februárban nyilatkozott úgy, miszerint a magyar gázár a tőzsdei ár ötöde. 

Az illetékesek eddig a szerződés titkosságára hivatkozva a számos tudakozódás ellenére a tavaly október óta érvényes új magyar-orosz gázárszerződés semmilyen részletét nem közölték. Így a napilap az elmúlt közel háromnegyed év során a KSH adatai alapján készült becslésekre hagyatkozott. Ezekhez sem a kormány, sem az MVM mindmáig semmilyen érdemi véleményt nem fűzött.