A Destatis előzetes adatai szerint szeptemberben a fogyasztói árak emelkedése 10 százalék volt az augusztusi 7,9 százalék után. Az elemzők 9,4 százalékos éves inflációt vártak szeptemberre - írta az MTI.

A német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank 2 százalékos célját.

Az élelmiszerek ára az augusztusi 16,6 százalékról szeptemberben 18,7 százalékra, a szolgáltatásoké 2,2 százalékról 3,6 százalékra, az energiáé pedig 35,6 százalékról 43,9 százalékra emelkedett.

Idén szeptemberben - a nem végleges adatok szerint - havi bázison 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az augusztusi 0,3 százalékos növekedés után. Szakértők 1,3 százalékos növekedéssel számoltak szeptemberben augusztushoz képest.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison 2,2 százalékkal nőtt szeptemberben az augusztusi 0,4 százalékos növekedést követően, míg éves összevetésben az emelkedés az augusztusi 8,8 százalék után szeptemberben 10,9 százalék volt.

A német statisztikai hivatal október 13-án ismerteti a szeptemberre vonatkozó végleges adatokat.

A két számjegyű inflációs ráta szinte páratlan a modern német gazdaságban, ilyen magasan legutóbb  1951-ben járt az inflációs mutató (11,9 százalék).