Bulc kedd este találkozott Junckerrel, és nagyon jó benyomást tett rá. Korábban többen kételyeiknek adtak hangot az új szlovén jelölt alkalmasságát illetően, arra utalva, hogy még egy hónapja sincs jelen a politikai életben.

Amennyiben a hírek igaznak bizonyulnak, akkor ez azt is jelenti, hogy Junckernek sikerül a legminimálisabb változtatásokkal átalakítania a biztosi kollégiumát. Maros Sefcovic egyébként a jelenlegi, Barroso-II. bizottságban is az alelnökök egyike, Juncker csapatában pedig közlekedési biztos lenne. Így viszont vélhetően Navracsics Tibornak sem kell újabb meghallgatásra mennie, miután megmaradhat nála a kulturáért, oktatásérti, ifjúságért felelős tárca az uniós állampolgársági ügyek kivételével. Utóbbit a legfrissebb értesülések szerint a görög Dimitrisz Avramopulosz, belügyi és bevándorlási biztos kaphatná.

Az EUObserver értesülései szerint Juncker a portfóliók ilyen leosztásáról megállapodott az Európai Parlament (EP) két fő pártcsaládjával. Bulcot és Sefcovicot az EP Strasbourgban hétfőn illetve kedden hallgatja meg. Ha minden simán megy, akkor az egész biztosi kollégiumról az eredeti terveknek megfelelően szerdán szavaz az EP és november 1-től hivatalba léphet az új bizottság.

Délután jöhet a hivatalos bejelentés

Juncker a meghallgatást követően nem sokkal később kiadott egy közleményt a Bruxinfo szerint, amelyben kérte a soros elnökség olasz elnökét, Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy a tagországok ismerjék el formális bizottsági listának a Bulc nevével aktualizált új névsort. Az EU-Tanács mindezek alapján vélhetően még szerdán - nagyköveteik útján vagy írásos eljárással - megadja majd a zöld jelzést, és a módosított bizottsági lista megjelenik az EU hivatalos közlönyében.

A szerdai európai bizottsági sajtótájékoztatón Margaritis Schinas, Juncker szóvivője megerősítette, hogy az interjú megtörtént Bulccal, Juncker elküldte az új szlovén jelölt nevével aktualizált biztosjelölti listát, amelynek az Európai Tanács általi jóváhagyása folyamatban van. Schinas hozzátette: amint a jóváhagyás megtörténik - ami szeda délutánra várható -, Juncker hivatalosan is bejelenti, milyen portfóliót szán az új szlovén jelöltnek. A szóvivő többszöri újságírói kérdésre is csak annyit erősített meg a keringő pletykákból, hogy Juncker "fontolgathatja" annak eshetőségét, hogy Bulcot a közlekedési tárcára jelölje, de hangsúlyozta, a hivatalos bejelentés csak az Európai Tanács jóváhagyása után következhet.