Mint Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke az éjszakába nyúló brüsszeli tanácskozás után elmondta, az ügyében "politikai megállapodásra jutottak egy memorandum tervezetéről". A cél az, "hogy ezt a hónap második felében hivatalos formába öntsék, lehetővé téve 30 milliárd euró átutalását még a hónap végéig" - mondta.

Olli Rehnnek, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosának közlése szerint az Eurócsoport tagjai megegyeztek abban is, hogy Spanyolországnak - gazdasági nehézségei miatt - egy év haladékkal, 2014-re kell csak az unióban elvárt 3 százalékos küszöb alá csökkentenie államháztartási hiányát. Emellett lehetővé teszik Madridnak, hogy GDP-arányos költségvetési hiánya idén az eddig célként kitűzött 5,3 százalék helyett 6,3 százalék legyen - mondta.

A spanyol bankok újratőkésítését célzó csomagról, amelynek teljes összege szükség esetén akár százmilliárd euróra is rúghat, az Eurócsoport július 20-i találkozóján hoznak majd végleges döntést.

Az Eurócsoport vezetői a brüsszeli sajtóértekezleten közölték, hogy új euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) forrásaiból végrehajtott rekapitalizációhoz nem lesz szükség az egyes tagállamok garanciájára. Olli Rehn mindazonáltal kijelentette: ahhoz, hogy ez lehetséges legyen "szükség lesz egy (európai) felügyeleti rendszerre".

Szavai szerint az Európai Bizottság "szeptember elejéig kell benyújtsa a bankok Európai Központi Bank (ECB) általi felügyeletére vonatkozó javaslatokat, oly módon, hogy annak terve az év végéig kidolgozásra kerüljön". "Ez egy ambiciózus, de megvalósítható menetrend" - tette hozzá.

Pierre Moscovici francia pénzügyminiszter a sajtóértekezleten kijelentette, Párizs támogatja, hogy a spanyol pénzügyi rendszer rendbetételére szánt hiteleket visszamenőleges hatállyal közvetlenül a segítségre szoruló egyes bankokra terheljék rá, amennyiben ezt az EMS mentőalapja lehetővé teszi. "Ami Franciaországot illeti, mi (...) emellett érvelünk" - mondta Moscovici.

A francia miniszter hozzátette, hogy a spanyol kormány a következő napokban kiegészítő pénzügyi intézkedéseket jelent majd be az idei GDP-arányos államháztartási hiány 6,3 százalékra való csökkentése érdekében.

Régi-új elnök

Ismét a luxemburgi kormányfőt választották az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács, az Eurócsoport élére. Jean-Claude Juncker mandátumának meghosszabbításáról egy európai tisztségviselő számolt be keddre virradó éjjel, a miniszterek későig elhúzódó brüsszeli tanácskozása után. Juncker "mandátuma két és fél évre szól, de ennek csak egy részét fogja kitölteni" - mondta a francia hírügynökségnek egy másik forrás. A luxemburgi kormányfő 2005 óta tölti be ezt a posztot, és legutóbbi mandátuma július 17-én jár le.

A miniszterek még találkozójuk elején Yves Mersch luxemburgi jegybankelnököt javasolták az Európai Központi Bank (ECB) igazgatótanácsának egyik megürült helyére, ez volt ugyanis Juncker feltétele az újabb mandátum elfogadásához. Mersch jelölését hivatalosan az Európai Unió (27 tagország) pénzügyminiszteri tanácsa elé kell még terjeszteni kedden.

Az Eurócsoport elnökének megválasztása hónapok óta komoly fejtörést okozott, mivel Berlin hivatalosan Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert jelölte erre a stratégiai posztra, Franciaország azonban ellenezte kinevezését.

A miniszterek ugyanakkor a német Klaus Reglinget, az ideiglenes jelleggel létrehozott uniós stabilitási alap (EFSF) vezetőjét választották a július elsején induló új, állandónak szánt euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (EMS) élére.