Obama a bezárás módjáról tervet terjeszt elő a Kongresszusnak - mondta Denis McDonough, az elnök kabinetfőnöke. Szerinte Obama kötelességének érzi, hogy bezárja a kubai területen lévő tábort, mert nem akarja ezt a gondot a következő elnök nyakába varrni.

Csak a lovat adná a terroristák alá

Obama már 2008-ban (első megválasztása előtt) azzal kampányolt, hogy bezáratja a Bush elnök által a 2001. szeptember 11-i merényletek után kialakított fogolytábort, ám eddig csupán 104 foglyot bocsátottak szabadon.

Közben maga Obama is többször hangot adott azon meggyőződésének, miszerint a tábornak már a léte is propaganda-eszköz a különböző terrorista csoportok kezében az újabb terroristák toborzásához.

A guantánamói tábor bezárásáról szóló tervezetet a Kongresszusnak is jóvá kell hagynia, a Fehér Ház kabinetfőnöke azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vajon ha ez a jóváhagyás a republikánusok ellenállása miatt nem lesz meg, akkor - élve a hivatala által biztosított jogkörével - Obama bezárja-e elnöki rendelettel a börtönt. Én nem egy 'mi történik ha' pasas vagyok - válaszolta az ezt firtató kérdésre Denis McDonough.