Az Egészségügyi Világszervezet szombaton közölte, hogy 169 ritka heptatitis-fertőzéses esetet azonosított, amikor kisgyermekeknél akut májgyulladás alakult ki. Közülük 17 olyannyira megbetegedett, hogy májátültetésre volt szükségük. Bár az enyhe gyermekkori hepatitis nem ismeretlen, a súlyos hepatitis ritkán alakul ki, ha egészséges gyermekeket fertőz meg a betegség. Az esetek különlegessége, hogy egy új törzsről van szó, a vírus öt tipikus törzsével - hepatitis A, B, C, D és E - egyikéhez sem hasonlít – derül ki a Guardian cikkéből.

A legtöbb fertőzést, összesen 114 darabot Nagy-Britanniából jelentettek, de Spanyolországban 13 esetet regisztráltak, míg Izraelben 12-t. A rejtélyes mutáció már az Egyesült Államokba, Dániába, Írországba, Hollandiába, Olaszországba, Franciaországba, Norvégiába, Romániába és Belgiumba is átterjedt.

A brit egészségügyi hatóságok azóta vizsgálják a rejtélyes betegséget, hogy Skóciában január és április közepe között súlyos hepatitises megbetegedéseket diagnosztizáltak egyhónapos és 16 éves kor közötti gyerekeknél. 

A Stat amerikai egészségügyi hírportálnak adott interjújában a WHO arra biztatta az országokat, hogy figyeljék a hasonló eseteket és jelentsék azokat.

„Bár a számok nem nagyok, a következmények elég súlyosak” – mondta Richard Pebody, a WHO európai részlegének magas fenyegetettségű kórokozókkal foglalkozó csoportjának munkatársa. Szerinte fontos, hogy az országok odafigyeljenek.

A tudósok jelenleg úgy vélik, hogy az akut hepatitiszes esetek hulláma mögött egy adenovírus, egy gyakori vírustípus állhat, amely közönséges megfázást okozhat. Ugyanis az érintett gyermekek közül legalább 74 esetében pozitív lett az adenovírus-fertőzésre végzett teszt.

De míg a 41-es adenovírus immunhiányos gyermekeknél már kapcsolatba hozták a hepatitisszel, addig korábban egészséges gyermekeknél még soha nem volt ismert, hogy májgyulladásos betegséget okozna.

A WHO szerint a Covid-19 vakcinákkal való kapcsolatot kizárták, mivel a megbetegedett gyermekek túlnyomó többsége nem volt beoltva.

Más tudósok szerint a világjárvány idején a társadalmi keveredés csökkenése miatt lecsökkent immunitás lehet a magyarázat.

A hepatitis tünetei közé tartozik a sötét vizelet, a szem és a bőr sárgulása, rosszullét, fáradtság, láz, étvágytalanság, hányinger, hányás, hasi fájdalom, világos színű széklet és ízületi fájdalom.

A szülőket arra kérik, hogy figyeljenek a tünetekre, és ha gyermekük miatt aggódnak, forduljanak egészségügyi szakemberhez. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség sürgette a kézmosást, valamint hogy a gyerekek használjanak zsebkendőt.