Több mint ötezer orosz katona vesztette életét az Ukrajna ellen indult orosz invázió február végi kezdete óta - idézte a Moscow Times a független orosz iStories hírportál adatait. Ez azoknak a halottaknak a száma, aki szerencsétlen sorsát független források felhasználásával igazolni tudják.

Az adat több mint háromszor nagyobb, mint amiről a moszkvai védelmi minisztérium márciusban beszámolt. E szerint 1351 orosz katona vesztette életét az ukrajnai háborúban. Az orosz kormány azóta nem frissítette nyilvános összesítését.

Sokféle spekuláció

A hivatalos adatszolgáltatás manipulálása miatt az elmúlt hónapokban a legkülönfélébb találgatások láttak napvilágot arról, hány orosz katona eshetett el. A független források biztosra veszik, hogy ez a szám vetekszik a Csecsenföldön vívott háborúk 20 ezres orosz áldozatszámával.

Az ukránok becslése szerint, ami bizonyára megbízhatatlan, 42 ezer orosz katona vesztette életét a harcokban. Nyugati szakértők 15 ezer áldozatot becsülnek, egy amerikai elemző nemrégiben 70-80 ezer halottról és sebesültről beszélt, ami 15-20 ezer elesettet feltételez, mert a sebesültek száma háromszorosa szokott lenni a halottakénak.

Született Putyin alatt, meghalt Putyin alatt

Az iStories úgy véli 5107 orosz katona halálát tudja igazolni. Ehhez olyan forrásokat használta fel, mint a közösségi médiában megjelent, az elhunytakat említő posztok vagy médiahíradások. Az adatbázis neveket, kort gyakran városokat és falvakat is tartalmaz, ahová valósiak voltak a katonák.

Az összesítésből kiderül, hogy a legnagyobb veszteséget a 21 éves korosztály szenvedte el, de sok a náluk egy-két évvel fiatalabb és néhány évvel idősebb áldozat is. Ez a korosztály Vlagyimir Putyin hatalomra kerülése után született és az ő regnálása alatt vesztette el az életét. A legtöbb fiatalt az Oroszország déli részén lévő Burjátia és Dagesztán tartományok vesztették el.