A győri kisboltokban vagy semmit nem érzékeltek az árstop óta, vagy egy igen enyhe csökkenést is a keresletben a kormány árstopjában érintett, „híres” hat termék iránt - írja a pozsonyi Új Szó. Február elsején vezette be a kormány az árstopot, vannak üzletek, ahol mennyiségi korlátozást rendeltek el ezzel egyidejűleg.

A kék táblákkal rendeletben propagáltatott élelmiszerárstopról többet beszéltek az emberek a február elsejét megelőző héten, mint utána. Az egyik győri belvárosi kisboltban elmondták: egy vevő volt, aki kimondottan a 2,8 százalékos UHT tejet kereste, de mert azt egyébként sem tartottak, vitt a másik fajtából. Ebből is látszik, hogy normál mennyiség esetén ez az árcsökkenés a vevő esetében alig érzékelhető.

Biztos, hogy nekik viszont lesz veszteségük a hatósági áras termékek miatt, most istenes a helyzet, amíg tart a korábbi készlet a tartós élelmiszerből. Néhány nap múlva derül ki, hogy a nagykereskedő ára a fogyasztói ár alatt vagy már felette mozog.

Egy révfalui boltban azt mondták: nemhogy többet nem vesznek az emberek, de talán egy egész kicsit még vissza is esett az érdeklődés a hatósági áras termékek iránt, ami mögött azt gyanítják, hogy az egyik nagy bevásárlóközpont jelentős étolaj-akcióval csalogatja a vevőket. Mégis minimális lehet egy üzletre vetítve azoknak a vásárlóknak az aránya, akik az olcsóbb olajért átbuszoznak a másik áruházba, ha már egyszer a párizsit, a kiflit és a többit megvették a szokott helyükön.