Kanyarójárvánnyal küszködnek az emberek a fekete Afrika déli részén lévő Zimbabwében, amely négy hónap alatt 80, 6-15 hónapos gyermek halálát okozta – írja a Reuters. A járvány halálozási rátája riasztóan magas, 6,9 százalék, ami azt jelenti, hogy 100 fertőzöttből heten életüket vesztik. Jasper Chimedza egészségügyi miniszter beszámolója szerint a fertőzöttek száma napi ezer felett lehet, de ennek csak tizedét igazolják.

A járvány április óta pusztít. A minisztérium igyekszik tájékoztatni az embereket, főként azért, mert a kórokozó terjedését vallási felekezetek gyűlései gyorsítják fel. Ezeken az ország különböző tartományaiban élő emberek vesznek részt, amelyek kanyaró elleni oltottsága nagyon eltérő. Ennek eredményeként esély se volt a járvány helyi korlátozására.

Vallási gyűléseken terjed a vírus

A meghalt gyermekek vallási okokból nem kapták meg a védőoltást. Több vallási felekezet ugyanis tiltja a tagjainak, hogy elfogadják az oltásokat, illetve bármilyen modern gyógykezelést. Ezek a felekezetek több millió szegénységben élő embernek nyújtanak vigaszt és lelki támogatást.

Az alacsony átoltottság és a járvány terjedésével kapcsolatos hiányos információk mellett nehezíti a helyzetet a lerobbant egészségügyi rendszer. Sokszor azért hiányzik a megfelelő személyzet, mert támadások érik az egészségügyi dolgozókat.