A német energiaügyi szabályozó hatóság áprilisban közölte, hogy Németország és Európa érdekében államosítja a Gazprom Germania helyi leányvállalatot – amely kereskedelmi, tárolási és átviteli tevékenységet folytat – az országban.

Securing Energy for Europe Holding GmbH (SEEHG) néven a holding felel a cég beruházásaiért - jelentette a lap egy kormányzati dokumentumra hivatkozva. A CMS Hasche Sigle ügyvédi iroda két ügyvédje lett az ügyvezető igazgató - tette hozzá a Welt-am-Sonntag jelentése, amelyre nem akartak reagálni az érintettek.

A német gazdasági minisztérium közölte, hogy tudomása van a holdingról, és hogy annak létrehozása elővigyázatossági lépés az esetleges szerkezetátalakítási intézkedésekhez.

"Ez egy tisztán elővigyázatossági döntés, amelyre jelenleg csak társasági jogi előírások miatt van szükség” – közölték a német lappal.

Államosíthatják Németország legnagyobb gáztárolóját

Németország energiahálózati szabályozó hatósága áprilisban közölte, hogy biztosítja a Gazprom Germania, az orosz Gazprom által elhagyott kereskedelmi, tárolási és átviteli üzletág folyamatos működését, és felszólította a piaci szereplőket, hogy ne szakítsák meg a kapcsolatot. A Németországban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Belgiumban, a Cseh Köztársaságban és Európán kívül is leányvállalatokkal rendelkező cég tevékenységei alapvető fontosságúak az európai gázpiac, valamint az ipar és a háztartások gázellátása szempontjából.

A Gazprom Germania GmbH április 4-én került a szabályozó hatóság ellenőrzése alá, mivel a gazdasági minisztérium igyekezett megakadályozni, hogy a JSC Palmary és a Gazprom Export Business Services LLC, mindkettő oroszországi vállalat felvásárolja a vállalatot - közölte akkor a gazdasági minisztérium a Reuters szerint.

A német külkereskedelmi törvény szerint tilos a kritikus infrastruktúrák felvásárlása az EU-n kívüli szereplők által, kivéve, ha a felülvizsgálatok ezt lehetővé teszik. Az oroszországi gáztermelésre alapozott tevékenységek a nagy- és kiskereskedők ellátására, a tárolásra és a csővezetékes szállításra terjednek ki, lefedve a teljes gázellátási láncot, tehát Berlin nem hagyhatta, hogy a Gazprom Germania idegen kézbe kerüljön.

Működéséhez tartozik Németország legnagyobb gáztárolója az alsó-szászországi Rehdenben, 4 milliárd köbméter kapacitással. Németországban az összes gáztároló 95 százalékos szintig meg lesz töltve novemberre. Jelenleg már 80 százalék feletti a töltöttségük.

A szabályozó hatóság a bankoknak, üzleti partnereknek, szolgáltatóknak és ügyfeleknek címzett levelében már májusban azt írta, hogy a vállalatnak a fizetésképtelenség elkerülése érdekében be kell szereznie a gázt, és rendelkeznie kell a fizetéshez szükséges eszközökkel. Most az állami teljes átvétellel a fizetésképtelenségi kockázat elhárul.