"Az új esetekben a delta variáns aránya ahhoz hasonlítható, amit az Egyesült Államokban és Németországban látunk" - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Az elmúlt héten Olivier Véran egészségügyi miniszter 2-4 százalékra becsülte a delta variáns arányát az új esetekben.

Az először Indiában azonosított, rendkívül fertőző delta variáns május 11-én még csak 0,2 százalékát, május 25-én pedig 1 százalékát adta az új eseteknek.

A vírusvariáns területi megoszlása nagyon különböző a kormányszóvivő szerint. Míg a párizsi régióban 12-13 százalékát adja az új fertőzéseknek, a délnyugati Landes megyében 70 százalékát teszi ki. A száz francia megyéből ez az egyetlen, ahol ilyen jelentősen emelkedett a fertőzési szint, de a keleti Bas-Rhin megyében is feltárták a delta variáns több járványgócát, Strasbourgban hatvan esetet regisztráltak.

A delta variáns arányának emelkedése az új estekben egyelőre nem okozta a járványügyi mutatók emelkedését, amelyek a tavalyi augusztusi szintre süllyedtek, az elmúlt hét napban 42 százalékkal csökkent a napi esetszám, átlaga 2 ezer, 100 ezer lakosra alig 24 fertőzött jut (a riasztási szint 50), a pozitív tesztek aránya 0,9 százalék.

A 67 millió lakosú Franciaország lakosságának csaknem fele, 32,2 millióan kapták meg a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás legalább egy adagját, 18,7 millió embernek pedig már befejeződött az oltási ciklusa, azaz mindkét vakcinaadagot felvette.

Az oltási hajlandóság azonban az elmúlt napokban megtorpant: az első adagot igénylők száma visszaesett 200 ezer alá, s a naponta beadott több mint félmillió injekció többségét második dózisként kérik az oltóközpontokban.

A France Info hírrádió tudósítása szerint az életkori korlátozások feloldása június elején nem hozta meg a várt eredményt, az 50 éven alattiaknak 44 százaléka még egyáltalán nincs beoltva, annak ellenére sem, hogy a két adag közötti időtartamot az egészségügyi hatóságok a korábbi 49 napról lerövidítették 21-re.

Szakemberek a nyári szabadságolásokkal magyarázzák a helyzetet: az emberek tartanak attól, hogy a második oltásra nem kapnak időpontot a szabadságuk előtt, ezért inkább a szabadságuk előtti napokra halasztják az első oltást, s csak a hazatértük után kérik a második adagot.