Március elsejétől egy jelképes, az ellátás függvényében megállapított vizitdíjat vezet be az egészségügyi minisztérium a romániai egészségügyi intézményekben - derül ki a kormány a Nemzetközi Valutaalapnak címzett szándéknyilatkozatából. A Mediafax birtokába jutott dokumentum szerint a tervezett intézkedés a sürgősségi ellátásra nem vonatkozik. A minisztérium emellett az ártámogatott gyógyszerek listáját is szűkíti, a betegeket pedig az egynapos beavatkozások felé terelik, így csökkentve a kórházi ágyak számát .Nincsen szó vizitdíjról, az intézkedés kizárólag a kórházi ellátásra vonatkozik: pontosabban a kórház elhagyásakor kell majd a pácienseknek egy jelképes, tíz lejnél nem nagyobb összegű hozzájárulást fizetniük - jelentette be hétfőn Victor Ponta miniszterelnök. Hozzátette: az intézkedés kísérleti jellegű, 2013- végén az eredmények függvényében dől majd el, hogy az illetéket kiterjesztik-e más szolgáltatásra is.

Az egészségügyi tárca negyedévente felülvizsgálja az egészségügyi intézmények pénzügyi helyzetét, amennyiben a kórházvezetők indokolatlanul túllépik a rendelkezésre álló költségvetési keretet, szankciókra számíthatnak. A minisztérium ezen felül hatékonyabb forráselosztást is tervez a regionális központi intézmények javára. Az egészségügyi reform részeként kormány nemrég jelentette be, hogy a magánkézben lévő egészségügyi intézményeket februártól nem finanszírozza az egészségbiztosító.

A vizitdíj bevezetését már 2010-be tervezték

A Victor Ponta vezette kormány már tavaly ígéretet tett a nemzetközi hitelezőknek, hogy csökkenti az alapfokú orvosi ellátásra fordított állami kiadásokat, szükség esetén pedig növeli a lakosság által fizetendő társadalombiztosítási hozzájárulást. A vizitdíj bevezetésének lehetőségét 2010-ben is felvetette az akkori kormány, a jogszabály azonban az érdekképviseletek nyomására nem lépett életbe. A korábbi elképzelések szerint a házorvosnál alkalmanként 5-10 lejt (egy euró 4,4 lej) kellett volna a betegeknek az intézmény kasszájába fizetni, egy szakorvosi vizsgálat 10-20, az egynapos kórházi ellátás 10, míg a fekvőbeteg-ellátás 50 lejbe került volna.

Ponta a hétvégén jelentette be, hogy Románia két hónapos haladékot kért az országban tartózkodó IMF-delegációtól, hogy behozhassa jelentős elmaradásait a strukturális reformok terén. Bukarest a még 2011 elején megkötött hitelszerződésben vállalta, hogy átszervezi vagy privatizálja a veszteséges állami vállalatokat, szakmai menedzsmentre váltja a politikai alapon kinevezett stratégiai cégek vezetését, csökkenti a magánszektor felé felhalmozott adósságállományt és új alapokra helyezi az egészségügyet. Mindezekből azonban semmi sem valósult meg, ennek ellenére Bukarest egy újabb hitelvonalat akar. Az IMF azonban kikötötte: Bukarest addig nem ülhet tárgyalóasztalhoz, míg a jelenlegi szerződést le nem zárta.