A közfelháborodás ellenére már a hivatalos közlönyben is megjelent az a kedden elfogadott kormányrendelet, amely átalányadó megfizetésére kötelezi a gazdákat Romániában. A rendelet szerint az adó mértékét a földterület nagyságának, minőségének és a benne termesztett növénykultúra fajtájának függvényében szabják ki. A jogszabály nem vonatkozik az erdőgazdálkodással és haltenyésztéssel foglalkozó magánszemélyekre: ők továbbra is 16 százalékos profitadót fizetnek. Nem kell adót fizetnie annak a gazdának, akinek legfeljebb tíz kecskéje vagy birkája, két tehene, öt disznója, száz darab szárnyasa vagy száz méhcsaládja van.

Adómentességet élvez két hektár alatt a gabonatermesztő, fél hektár alatt a zöldségtermesztő és az egy hektár szőlőt birtokló gazda is.

Az adóküszöb fölött 50 tehénig például 698 lejt (egy euró 4,4 lej) 50 állat fölött 512 lejt kell az államkasszába fizetni. A sertéstartók átalánya 10-150 állat között 181 lej lesz, 100-500 szárnyas után három lej az illeték. Több, mint 15 szarvasmarha tartását évente 1452 lejjel adóztatja a kormány. A gabonatermesztők 2 és 50 hektár között 449 lejt fizetnek, a burgonyatermesztők hasonló nagyságú terület után 3488 lejes adó megfizetésére kötelezik. A legmagasabb adókat a virágtermesztőkre szabták: két hektárnál nagyobb területen, hektáronként 10 360 lejre rúg az adó.

A gazdáknak május 25-ig kell jelenteniük az adóhivatalnál, hogy mekkora területen milyen agrártevékenységet folytat, majd a hivatal kiszámolja a fizetendő összeg mértékét.

Az adót két egyenlő részletben szeptember 25-ig valamint november 25-ig kell kifizetni. A átalányadó mellett a területadót is fizetni kell, igaz, ez a korábbi, hektáronkénti 214 lejről 85-96,5 lejre csökken.

Az agrártárca felmérései alapján a támogatásban részesülő gazdák alig 10 százaléka adózik - ezt az arányt szeretnék az új intézkedéssel növelni - indokolta a döntést Daniel Costantin agrárminiszter.

Az agráradóból idén 580 millió lejes többletbevételt remél a tárca.