A National Grid, nemzeti áramszolgáltató ma este több mint egymillió háztartásnak kínál kedvezményeket a számlákból, ha csúcsidőben hajlandóak csökkenteni az energiafogyasztásukat – írja a The Independent. Azt remélik, hogy a britek 17 és 18 óra között valóban hajlandóak lesznek eleget tenni a kérésnek. 

Az intézkedés célja egyértelműen az esetleges áramkimaradások megakadályozása, és hogy a csúcsidőszakokban energiatakarékosságra szoktassa a briteket. A hidegebb időjárás miatt ugyanis megnőtt a kereslet.

fogyasztók alkalmanként akár 20 fontra (9 ezer forintra) is jogosultak lehetnek, ha kikapcsolják a sütőket, mosógépeket és játékkonzolokat – és elhalasztják az elektromos autók feltöltését.

Országszerte huszonhat szolgáltató csatlakozott a programhoz, köztük a British Gas, az EoN, az Octopus Energy és az EDF, és több százezer háztartás jelentkezett a részvételre. 

A National Grid ESO korábban arról tájékoztatott, hogy a szokásosnál szűkebbek lesznek a „villamosenergia-ellátási tartalékok”.

A nemzeti áramszolgáltató ezért felkészítette a szénerőműveket a hideghullám folytatódásával megnövekedett energiaigényre.

Közölték, hogy „utasították a széntüzelésű erőműveket, hogy szükség esetén álljanak rendelkezésre az áramellátás növelésére”. Úgy tudni, hogy az észak-yorkshire-i Drax erőművet és a nottinghamshire-i West Burton erőművet utasították a felmelegítés megkezdésére.

Három, készenléti állapotban lévő szénerőművet még az idén nyugdíjazni akarták. Élettartamukat azonban meghosszabbították az idei télre, hogy az ukrajnai háború okozta válság idején megerősítsék Nagy-Britannia energiabiztonságát.