Az áprilisi 54,1 pontról háromhavi mélységbe, 52,8 pontra süllyedt májusban a beszerzésimenedzser-index (BMI) az euróövezetben. Az S&P Global felmérése továbbra is azt mutatja a túlsúlyban lévő szolgáltató szektor ereje ellensúlyozza a zsugorodással küszködő feldolgozóipar visszaesését.

Az index felette maradt a növekedést a visszaeséstől elválasztó 50 pontos határnak, de elmaradt az 53,3 pontos várakozástól. A felmérés az árak általános nyomásának mérséklődését is kimutatta.

A szolgáltató szektor viszonylag rugalmasan emelkedő teljesítménye bizonyos alapot ad arra, hogy a második negyedévben növekedésnek induljon az eurózóna gazdasága (GDP) az előző két negyedévi stagnálás után

– értékelte az adatokat Cyrus de la Rubia, a Hamburg Kereskedelmi Bank vezető közgazdásza.

A szolgáltató szektorban 55,1 pontra esett a beszerzésimenedzser-index májusban az áprilisi 56,2 pontos éves csúcsról és elmaradt az 55,9 pontos előzetes becsléstől is.

Romlott a helyzet, miközben csökkentek az árak

A múlt héten publikált feldolgozóipari BMI 44,6 pontra, 36 havi mélypontra süllyedt az áprilisi 45,8 pontról, míg szakértők azzal számoltak, hogy az index 46 pontra javul. A feldolgozóipar teljesítményének visszaesése tovább mélyült amiatt, hogy a csökkenő árak ellenére is megcsappant a kereslet.

  • Májusban a termelő- és a szolgáltató szektorra összevontan számolt beszerzési és értékesítési árak egyaránt csökkentek.
  • A kibocsátás részindexe az előző havi 56,8-ról 56,4 pontra esett, ami két éve, 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb.

Annak ellenére, hogy a szolgáltató szektor továbbra is virágzik, a cégek a korábbiaknál lassabban emelték a dolgozók létszámát.

foglalkoztatás részindexe a 11 havi rekordnak számító áprilisi 55,6 pontról 54,6-ra esett. A szolgáltatásokat az egész Európában virágzó turizmus mellett az erős munkaerőpiacon emelkedő bérek is támogatják.

Sokan azt sem tudják, mi az a válság, ezerrel tolják a külföldi utakat

Egy friss kutatás szerint kevesebbet utaznak a magyarok a koronavírus-járvány vége óta, mint a pandémia előtti időszakban. Milyen turisztikai szezon elé nézünk, amikor a válaszadók ötöde úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem utazik külföldre? Bővebben>>>