A Parlament jelenlegi ciklusának második két és fél évére kiválasztott öt új quaestort titkos távszavazással választották meg szerdán Strasbourgban – közölte az EP.

Az első szavazási forduló eredménye:

  1. Anne SANDER (EPP, Franciaország) 622
  2. Christophe HANSEN (EPP, Luxemburg) 576
  3. Monika BEŇOVÁ (S&D, Szlovákia) 487
  4. Fabienne KELLER (Renew, Franciaország) 479
  5. Ötödik quaestornak Marcel KOLAJA (Zöldek/EFA, Csehország) képviselőt választották meg 344 szavazattal.

Az első szavazási fordulóban kilenc, a másodikban további három alelnököt választottak meg.

Az utolsó két alelnököt a harmadik fordulóban választotta meg a Parlament.

Az újonnan (abszolút többséggel) megválasztott alelnökök neve megválasztásuk sorrendjében:

  1. Othmar KARAS (EPP, Ausztria) 536
  2. Pina PICIERNO ((S&D, Olaszország) 527
  3. Pedro SILVA PEREIRA (S&D, Portugália) 517
  4. Ewa KOPACZ (EPP, Lengyelország) 467
  5. Eva KAILI (S&D, Görögország) 454
  6. Evelyn REGNER (S&D, Ausztria) 434
  7. Rainer WIELAND (EPP, Németország) 432
  8. Katarina BARLEY (S&D, Németország) 426
  9. Dita CHARANZOVÁ (Renew, Csehország) 406
  10. Michal ŠIMEČKA (Renew, Szlovákia) 494
  11. Nicola BEER (Renew, Németország) 410
  12. Roberts ZĪLE (ECR, Lettország) 403
  13. Dimitrios PAPADIMOULIS (Baloldal, Görögország) 492
  14. Heidi HAUTALA (Zöldek/EFA, Finnország) 384

A választás szabályai

A Parlament Eljárási szabályzatának 15. cikke szerint az alelnököket ugyanúgy jelölik, mint az elnököt - azaz vagy képviselőcsoportok, vagy a képviselők huszada terjeszthet be jelöltet.
A 14 alelnököt egyetlen szavazólapon, a leadott szavazatok abszolút többségével választják meg. Ha a sikeres jelöltek száma nem éri el a 14-et, akkor a fennmaradó helyekért ugyanilyen feltételek mellett második szavazási kört tartanak. Ha az összes alelnök megválasztásához még egy körre van szükség, ott már az egyszerű többség is elegendő. A quaestorokat ugyanígy választják meg.

Az alelnökök és a quaestorok feladata

A 14 alelnök és az öt quaestor az elnökkel együtt alkotja a Parlament Elnökségét. Az Elnökség a Parlament zökkenőmentes működéséhez szükséges szabályok megalkotásáért felelős testület. Egyéb feladatai mellett az Elnökség állítja össze a Parlament előzetes költségvetés-tervezetét és dönt az adminisztratív, személyzeti és szervezeti ügyekben.

Az alelnökök az elnökségi munka mellett helyettesíthetik az elnököt a plenáris ülésen és szükség esetén képviselhetik a Parlamentet hivatalos eseményeken. Az Elnökségben tanácsadói szerepet betöltő quaestorok a közvetlenül a képviselőket érintő hivatali ügyekkel foglalkoznak.

Az Elnökség tagjainak megválasztása során a képviselőcsoportok arra törekszenek, hogy az alelnökök és quaestorok képviselőcsoportok szerinti megoszlása tükrözze a képviselőcsoportok létszámát és figyelembe vegye az elnök megválasztása során elért eredményeket.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.