A három mikroállam ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de 2015 óta igyekeznek elérni, hogy hozzáférjenek az egységes európai piachoz.

A tárgyalások ugyan jól haladnak, az európai bankok, a pénzügyi piacok, valamint a biztosítási és nyugdíjrendszerek felügyeletét ellátó három uniós szabályozó hatóság elnöke arra figyelmeztette levelében az Európai Bizottságot, hogy a három ország "történelmileg kevésbé szigorú pénzügyi szabályozásai” miatt hajlamos lehet a pénzmosásra és más tiltott tevékenységekre.

A Politico birtokába jutott levélben, melyet a hatóságok írtak a Bizottságnak, úgy fogalmaznak, hogy a vállalatok késztetést érezhetnek arra, hogy a mikroállamokban telepedjenek le, hogy szándékosan kihasználják az enyhébb pénzügyi normákat, ami jelentős kockázatot jelentene a fogyasztók számára.

Hozzáteszik, bármilyen pénzügyi szolgáltatási kiskapu az EU-ban aláásná a pénzügyi cégek felügyeletének szigorítására irányuló többéves szabályozási erőfeszítéseket.

Az EU határain kívül az olyan nemzetközi botrányok, mint a Panama-iratok, a pénzmosás és az adóelkerülés elleni globális fellépéshez vezettek.

A három mikroállam közül Monaco már régóta adóparadicsomként és a gazdagok „játszótereként” híresült el.

Paul Tang, a Szocialisták és Demokraták hollandiai képviselője a megfelelő ellenőrzés megőrzése mellett elengedhetetlen, hogy az EU nem engedjen be „trójai falovakat”.

pénzügyi szolgáltatások csak egy részét képezik a három országgal kötendő, a kereskedelmi akadályok felszámolását célzó nagyobb társulási megállapodásoknak, amelyeket a Bizottság az év végéig szeretne megkötni.

San Marino kormánya megdöbbenéssel értesült a figyelmeztetésekről. Az ország külügyminiszteri szóvivője azt mondta, semmi köze a múltbéli problémáknak ahhoz, amit a három állam vállalt a pénzügyi együttműködés előmozdítása érdekében.