A Knight Frank kutatása szerint egyre nehezebb betörni a leggazdagabbak közé az Egyesült Államokban. Most legalább 5,8 millió dollárra, mintegy 2,1 milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy csatlakozni tudjunk a világ legnagyobb gazdaságának leggazdagabb rétegéhez, ami közel 15 százalékkal több, mint 12 hónappal ezelőtt. 

Az ingatlanügynökség 2024-es vagyonjelentése szerint Monaco továbbra is 12,8 millió dollárral, közel 4 milliárd 635 millió forinttal áll az első helyen, ami 3,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest, míg Luxemburgban és Svájcban több mint 8 millió dollárra, mintegy 2,9 milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy belépjünk a leggazdagabb egy százalékos elitbe.

A megállapítások aláhúzzák, hogy az USA és más nyugati országok fellendülő piacai hogyan növelik a gazdag és szegény országok közötti szakadékot. A Világbank adatai szerint Monaco egy főre jutó éves, bruttó hazai terméke, amely nagyjából 240 ezer dollár, azaz közel 87 millió forint, több mint 900-szor nagyobb, mint a kelet-afrikai Burundié.

A jelentés megállapítja, hogy Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója kárt okozott a világgazdaságnak, amely épp csak kilábalt a világjárványból, és az energia- és élelmiszerárakat a magasba repítette. Miközben ez világszerte problémákat okozott, az ezeket az árukat importálni kényszerülő szegényebb országokat különösen súlyosan érintette, mivel a hitelfelvételi költségek megemelkedtek.

Mégsem érezte mindenki a szorítást. A világ 500 leggazdagabb embere tavaly 1,5 billió dollárral gyarapította vagyonát a Bloomberg Billionaires Index szerint.

Megállapításaink megerősítik a vagyoneloszlásban az országok között fennálló jelentős különbségeket. Várhatóan nagyobb politikai figyelem irányul majd arra, hogy hol található a vagyon, hogyan oszlik meg a gazdaságok között, és hogyan tudják a kormányok mind megadóztatni, mind pedig ösztönözni a növekedését

– írta jelentésében a Knight Frank, amely teljes terjedelmében márciusban kerül majd nyilvánosságra, és előzetesen közölt belőle részleteket a Bloomberg.

Robusztus növekedés: így gazdagodott meg a válságban a felső tízezer

Válságok ide, válságok oda, az elmúlt három-négy évben a magyarországi milliárdosok vagyontömege 45 százalékkal nőtt. Az Apelso cégcsoport szerint a gazdag családok legégetőbb gondja a generációváltás lesz.