Mindkét rakéta elérte a 100 kilométeres magasságot, és 350 kilométert tett meg - tájékoztatott Ino Tosiro japán védelmi miniszter.

A fegyverek Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül hulltak a tengerbe. Nem zárható ki, hogy tengeralattjáróról indították őket. A tárcavezető szerint Tokió nem fogja tűrni Phenjan ismételt rakétatesztjeit.

A rakéták kilövésére órákkal azután került sor, hogy befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea tengeri hadgyakorlata a Koreai-félsziget keleti partjainak közelében. Ezen az Egyesült Államok haditengerészetének Ronald Reagan nevű, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója is részt vett. Az észak-koreai hadsereg szombaton figyelmeztetett, hogy a Ronald Reagan megjelenése a Koreai-félsziget közelében jelentős negatív hatással van a térség biztonságára.

Phenjan szombaton úgy fogalmazott az USA katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre az eddigi rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra - íraaz MTI nyomán az Infostart.hu.