A lengyelek egyik legkedveltebb gyümölcse az eper, amiből rengeteg van, az ország a világ egyik legnagyobb exportőre, így nem szokott drága lenni - írja a Business Insider Polska. A mezőgazdasági intézet szakértője szerint idén ugyan késik a szedés, de nem lesz rosszabb a termés, mint tavaly, és kevesebb sem, azaz 170-180 ezer tonnára lehet számítani.

Eddig az időjárás kedvező volt, az eper beérett, a hőhullámmal járó magas hőmérséklet ezt még fokozza is. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a végső eredmény az időjárás függvénye, tehát ha minden elmosó zivatarok jönnek, az alaposan lerövidítheti a szedés idejét.

A feldolgozóipar várakozása és kereslete nagyon nagy, mert a gyenge tavalyi termés miatt gyakorlatilag nem maradt tartalék. Az ipar már meg is kezdte az idei termés felvásárlását, egyelőre 2,1-2,3 zlotyt javasolnak kilójáért, ami az elmúlt évben 2,5 zloty volt. Pillanatokon beül elkezdik azt a termést is begyűjteni, amit fagyasztásra szánnak, ez drágább, 3,4-3,8 zloty lehet kilója.

Jelenleg eléggé különbözőek az árak a piacon, lehet venni 3-4 zlotyért (240-360 forint), de 5-7 zlotyért is egy kilót. Ez azért fordulhat elő, mert már megkezdték az exportra való felvásárlást is, ahol 5-5,4 zlotyt adnak egy kilóért. Vannak olyan piacok, ahol éjszaka kereskednek az eperrel, ami reggelre elfogy. Az eper szezonja általában július közepéig tart. Lengyelországban több tucat fajtája létezik a gyümölcsnek.