Idegesen vehették tudomásul a kelet-közép-európai országok, hogy az elmúlt napokban kevesebb gázt kaptak a Gazpromtól, mint amennyit az orosz monopolcégnek szerződés szerint szállítania kellett volna. A régió országai lassan felkészülhetnek arra, hogy a télen gázhiánnyal kell számolniuk. A szlovák SPP gázelosztó cég tízszázalékos visszaesésről számolt be szerdán, a lengyel PGNiG 45 százalékos hiányról csütörtökön.

A Wall Street Journal (WSJ) tudósításából nem derül ki, hogy Magyarország megkapja-e a szerződésben szereplő mennyiséget, ám az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI tudósítása szerint egyelőre nem lát gondot. A legnagyobb bajba Bulgária kerülhet, amely téli szükségleteinek 82 százalékát friss szállításokból szolgálja ki és csak a maradékot tározókból. A balkáni országnak nincs vezetékes kapcsolata egyik szomszédos állammal sem, így teljesen kiszolgáltatott Oroszországnak.

Korlátozás jöhet

Az Ukrajnán keresztül érkező utánpótlás akadozása miatt a vállalatok ellátásnak korlátozására lehet szükség - idézte a WSJ a szófiai energiaügyi minisztérium közleményét. A tárca szerint bizonyos mennyiségű energiahordozót beszerezhetnek Görögországból "meghatározott feltételek teljesülése esetén". Ezzel arra utalhattak, hogy tartályvagonokban nagy nyomás alatt szállított gázt importálhatnak.

Kiszolgáltatottság
OrszágAz orosz gáz aránya* (%)A tárolók feltöltöttsége (%)
Bulgária8975
Csehország5798
Észtország100n. a.
Finnország100n. a.
Lengyelország5999
Lettország10075
Litvánia100n. a.
Magyarország8057
Németország3791
Románia24n. a
Szlovákia8493
Ukrajna6050
*az egyes országok teljes szükségletén belül az orosz gáz aránya
Forrás: WSJ

A PGNiG és a Cseh Gázszövetség úgy véli, hogy ha Lengyelország, illetve Csehország Ukrajnán keresztül történő ellátásával gond lenne a télen, akkor Németországon keresztül juthatnak orosz gázhoz, amely az Ukrajnát elkerülő Északi Áramlat vezetéken érkezik Oroszországból. Szlovákia Csehországon és Ausztrián keresztül is kaphat gázt nyugatról.

Trükkös oroszok

A Gazprom ugyan azzal indokolja a szállítások visszafogását, hogy saját hazai tárolóiba tölt több gázt a tél előtt, ám bizonyos jelek erősen arra utalnak, hogy valójában meg akarja akadályozni Ukrajna gázellátását nyugat felől. Lengyelország a héten egy időre kénytelen volt leállítani ezeket a szállításait. Szlovákia egyelőre nem fogta vissza a nyugat-keleti gázáramlást.

Ukrán információk szerint Magyarország esetén más trükkel éltek az oroszok - jelentette az MTI. A Szevodnya című napilap szerint a Gazprom exportfelárat szabott ki a Magyarországon keresztüli gázszállításra, amely megdrágítja a visszafelé irányú szállítást, azaz a földgáz Ukrajnába való visszaszivattyúzását. A vevőnek így ezer köbméterenként 400 dollárt kellene fizetnie, amit túl magasnak tart.

A kijevi vezetés egyelőre nem tudott megegyezni a Gazprommal a júniusban fizetési viták miatt leállított gázszállítások felújításáról. Szakértők szerint enélkül csak úgy tudná kihúzni a telet, ha nyugati szomszédaitól a lehetséges átviteli kapacitás száz százalékán érkezne a gáz Ukrajnába és ötödével visszafognák a belső felhasználást. Úgy tűnik, Moszkva csírájában akarja elfolytatni egy ilyen forgatókönyv lejátszásának lehetőségét.