A népszavazás kiírását célzó petíciót a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) és a pártból kilépett Peter Pellegrini által alapított, parlamenten kívüli Hang (Hlas-SD) kezdeményezte. A petícióhoz, melyet a kezdeményezők "apolitikus polgári népszavazásnak" minősítettek, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), illetve más politikai és civil szervezetek is csatlakoztak, és azt a Szakszervezeti Szövetség (KOZ) is támogatta - írja az MTI.

A vonatkozó szabályozás szerint az öt és fél milliós Szlovákiában legalább 350 ezer támogató aláírásra van szükség egy népszavazás kiírásához. Ezen feltétel teljesülését követően a népszavazást az államfő hirdeti ki, a referendumot a kihirdetést követő 90 napon belül kell megtartani. A most kezdeményezett népszavazáson arra mondhat igent vagy nemet a választó, egyetért-e azzal, hogy Szlovákiában a referendum eredményeinek kihirdetését követő legfeljebb 180 napon belül parlamenti választásokat tartsanak.

A támogató aláírások gyűjtése ez év februárjában kezdődött, miután a pozsonyi törvényhozásban elutasították a jelenlegi kormányzati időszak lerövidítését célzó ellenzéki javaslatot. Robert Fico volt miniszterelnök, az Irány elnöke tavaly novemberben jelentette be, hogy népszavazást akarnak kezdeményezni az előrehozott parlamenti választások kiírása céljával. Fico ezt a lépést a kormányzat által foganatosított, "emberi jogokat sértő" járványügyi intézkedésekkel, illetve azzal is indokolta, hogy a kabinet leépítette a korábban bevezetett népjóléti intézkedéseket, ugyanakkor például megszüntette a banki különadót.

A népszavazás támogatására összegyűlt aláírások leadására sajtótájékoztatón reagált az igazságügyi miniszter. A négypárti szlovák kormánykoalíció legkisebb, liberális pártja, az Emberekért (Za ludí) által jelölt Maria Kolíková annak a véleményének adott hangot, miszerint a népszavazás "ellentétben áll a jogállam alapelveivel". A liberális politikus úgy vélekedett: ezért "helyes lenne," ha Zuzana Caputová államfő az ügyben az alkotmánybírósághoz fordulna.

Megfigyelői vélemények szerint Kolíková megállapítása azért is érdekes, mert Szlovákiában a múltban már két alkalommal is tartottak népszavazást előrehozott választások kiírása céljából.

A jelenlegi szlovák kormánykoalíció a tavaly februári parlamenti választásokon szerzett megbízatást. Felmérések és szakértői vélemények szerint a koalíció pártjainak támogatottsága azóta érezhetően visszaesett, némelyikük esetében igencsak kérdésessé vált, hogy ismételten bejutnának-e a parlamentbe. Szlovákia történetében eddig 8 alkalommal került sor népszavazásra, de ezek közül - a megkövetelt 50 százalék plusz egynél alacsonyabb részvétel miatt - csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.