Egyre többet és egyre többen utaznak külföldre Szlovákiából és egyre többször választják a repülőutat - írja a pozsonyi Új Szó az Union biztosító és a 2muse piackutató társaság felmérésére hivatkozva. Ez is jelzi, hogy az elmúlt 25 évben látványosan megváltoztak a szlovákiai turisták utazási szokásai.

Az elmúlt öt évben elsősorban a rövidebb utazások száma nőtt. A gazdaságilag aktív lakosságra évente fejenként átlagosan három utazás jut, ezek közül egy külföldi. Míg az itthoni utakat a többség saját maga szervezi, a külföldiek esetében inkább az utazási irodák ajánlatai közül válogatnak - mondta Michal Vysinsky, a 2muse kutatási igazgatója. Szerinte ma már a lakosság 81 százaléka tervez nyári turistautat.

A csehekhez és az osztrákokhoz képest még kevesebbet utazunk, a lengyeleket és a magyarokat azonban már leköröztük - tette hozzá.

Míg korábban sokan Görögországba és Törökországba is autóbusszal utaztak, ma itt is egyértelműen a repülőgépes utak dominálnak. Egyre több a minőségi szolgáltatásokat kínáló szálloda, amelyeket ráadásul a Szlovákiában élők nagy része már meg is tud fizetni. A legkedveltebb célpont korábban Bulgária volt, amit Horvátország és Görögország követett. Idén a török utazások megelőzhetik a bulgáriaiakat.

A fotó forrása: Pixabay