A gyakran robusta babból készült kávé ára nyomás alá kerülhet, mert jelentősen megnőtt iránta a kereslet. A robusta egy erős kávéfajta, jóval nagyobb a koffeintartalma, mint az arabicának. Emellett alacsony savtartalommal rendelkezik, de viszonylag keserű az íze. Emiatt főleg instant kávé, eszpresszó és őrölt kávé keverékek töltő anyagaként használják.

A gyakran robusta babból készült instant kávé és eszpresszó ára azonban nyomás alá kerülhet a hatalmasra nőt kereslet miatt, mivel a fogyasztók az arabica olcsóbb helyettesítői felé fordulnak.

Délkelet-Ázsiában rekord hőség volt május közepén.

Délkelet-Ázsiában az El Niño körülményei az átlag alatti csapadékmennyiséggel és a magasabb hőmérséklettel járnak, mindkettő csökkenti a kávétermelést

– áll a BMI jelentésben.

Indonéziában a heves esőzések negatív hatással voltak a kávébab minőségére, és az USDA előrejelzése szerint a robusta kávétermelés körülbelül egyötödével csökken – mondták az elemzők.

Bármikor bekövetkezhet a legrosszabb: eltűnhet a kávé az életünkből

A többi élelmiszeréhez hasonlóan jelentősen, 40 százalékkal emelkedett a kávé fogyasztói ára Magyarországon 2022-ben. 2021 előtt gyakorlatilag nem emelkedett a kávé fogyasztói ára, sőt, éveken keresztül enyhén csökkent. A jövő ugyanakkor bizonytalan: a világ kávétermesztő vidékein az éghajlatváltozás mellett komoly társadalmi feszültségek is veszélyeztetik az ellátást. Bővebben >>>

Carlos Mera, a Rabobank mezőgazdasági nyersanyagpiaci vezetője a termelés 10 százalékos, 11,2 millió zacskó robustára való visszaesését prognosztizálja a következő termés betakarítására. Az előrejelzés szerint 2016-ban, az El Ninóval kapcsolatos vízhiány Vietnamban és Indonéziában is közel 10 százalékos globális termeléscsökkenéshez vezetett.

Egy El Nino-évben nem ritka, hogy Vietnam és Indonézia 20 százalékos termeléscsökkenést tapasztal a robusta bab esetében

– mondta Shawn Hackett, a Hackett Financial Advisors árutőzsdei brókercég elnöke a CNBC-nek.

Növekvő kereslet a robusta iránt

A robusta bab a világ kávétermelésének 40 százalékát, az arabica bab pedig a világ kávétermelésének fennmaradó 60 százalékát teszi ki.

A kávétermékek gyártói és a fogyasztók robusta babot cserélnek a drágább arabica babra, hogy költséget takarítsanak meg az inflációs időkben – áll a BMI-jelentésben.

 

Veszélyben az emberiség egyik legkedveltebb mindennapos szertartása

Rövid idő alatt gyökeresen megváltoztak a kávézási szokások. A történelmi átalakulás nyertesei a kereskedők, vesztesei a kávézók. Bővebben >>>