Sokak számára nem kezdődhet el egy nap anélkül, hogy ne innának meg egy csésze kávét. A National Coffee Association jelentése szerint egy átlagos amerikai naponta több, mint három csészével fogyaszt naponta és akkor még nem esett szó azokról, akik energiaitalokkal vagy koffeintablettákkal jutnak koffeinhez.

A remegő ujjak és a szapora szívverés gyakori jelei annak, hogy túl sok koffeint juttattunk a szervezetünkbe. Szélsőséges esetben akár koffeinmérgezésről is beszélhetünk, amely már olyan súlyos tüneteket okoz, mint például a légzési nehézségek és a görcsrohamok.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) szerint egy egészséges felnőtt számára napi több mint 400 milligrammnyi koffein fogyasztása számít túlzott mennyiségnek. A koffeinmérgezés pusztítóbb hatásai pedig akkor jelentkeznek, amikor az ember szervezetében 1200 milligramm (körülbelül 12 csésze kávénak megfelelő) koffein van.

Nima Majlesi, a Staten Island Egyetemi Kórház toxikológiai igazgatója a CNN-nek elmondta, hogy a koffein serkentő hatása megzavarja a normális szívritmust, ami rendellenes szívveréshez és szívmegálláshoz vezethet. Emellett a koffeint túladagoló emberek gyomor-bélrendszeri problémákat, például hányást és hasmenést is tapasztalhatnak.

Mivel a kávé fokozza a vizeletürítést, ezért ezeknél az embereknél fennáll az esszenciális ásványi anyagok, különösen a kálium kiürülésének kockázata.

Az alacsony káliumszint vagy a hipokalémia az izmokat az esetleges bénulásig károsíthatja, légzési nehézségeket okozhat a legyengült légzőizmok miatt, valamint megakadályozhatja a vesék munkáját.

A koffeinmérgezés számos tünete neurológiai is, többeknél jelentettek szorongást, hallucinációkat, migrént, agyduzzanatot és görcsrohamokat.

Bár rendkívül ritka, a koffeinmérgezés akár halálossá is válhat. A legtöbb véletlen, koffeinnel összefüggő haláleset többszörös, nagy dózisú koffeintabletta bevételéhez kapcsolódik.

A jövő évtől eltűnhet a kávé a boltok polcairól

A jövő évtől szűkös ellátással és magasabb kávéárakkal kell szembesülniük a fogyasztóknak az EU-ban a német kávéipari szakmai képviseleti szervezet, a Deutscher Kaffeeverband szerint a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok szerint szűkítő uniós rendelkezés miatt.