Volt magyaráznivalója Laxman Narasimhannak, a Starbucks ügyvezető igazgatójának, a cég ugyanis pocsék negyedéves pénzügyi adatokat jelentett, messze alulmúlva a Wall Street elemzőinek várakozásait.

A vállalat részvényeinek árfolyama a bejelentést követően őrületes zuhanásba kezdett és több mint 17 százalékot esett, jelenleg 74 dolláros szinten mozog.

Minden elromlott, ami csak elromolhat

A Starbucks negyedéves árbevétele éves alapon 2 százalékkal csökkent, összesen 8,6 milliárd dollárt tett ki. Az adózás utáni eredmények még kiábrándítóbb képet festenek, az egy évvel ezelőtti 908 millió dollár a mostani jelentés alapján 772 millióra csökkent, ez 15 százalékos visszaesést jelent.

A részvényenkénti nyereség is alaposan visszaesett, a tavalyi 79 centről 68 centre. Narasimhan, a vállalat vezérigazgatója a rettenetes számokat a komplex operatív környezettel magyarázta, a gyorsjelentés alapján azonban arra következtethetünk, hogy egyszerűen egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy a cég termékeit napi szinten fogyasszák.

Nincs pénz elviteles kávéra

Világszerte a Starbucks üzletek eladásai 4 százalékkal, forgalmuk pedig 6 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest. Észak–Amerikában a csökkenés 3 százalékot, a nemzetközi üzletekben 6 százalékot tett ki, a legrosszabb eredményeket azonban Kínában produkálta, ahol a cég eladásai 11 százalékkal zuhantak be egy év alatt.

A visszaesés különösen annak tükrében figyelemre méltó, hogy a vállalat a legutóbbi negyedévre 1,4 százalékos növekedéssel számolt. Az adatok alapján a Starbucks módosította a teljes 2024-es évre vonatkozó előrejelzését: a menedzsment az eredetileg várt 7 százalékos bevételnövekedés helyett már csak alacsony, egyszámjegyű javulással számol.

Kép: Getty Images / Joe McNally

Negatív piaci reakció

A borzasztó adatokat természetesen hasonló piaci reakció követte: a gyorsjelentés után a Starbucks részvényeinek árfolyama 17 százalékot esett, így jelenleg 74 dolláros szinten kereskednek velük. A zuhanással így idén már 20 százalék mínuszt hoztak össze a papírok, gyakorlatilag lenullázva az elmúlt öt év árfolyamnyereségét.

Jött a magyarázkodás

A gyorsjelentést követően Jim Cramer, a CNBC munkatársa interjúvolta meg Narasimhant, a Starbucks vezérigazgatóját (a teljes beszélgetés angol nyelven itt tekinthető meg). Az elemző ízekre szedte a vállalatvezetőt, aki három kifogással igyekezte menteni a menthetőt: az alkalmi vásárlók számának váratlan visszaesésére, a kínai piac lassú fellendülésére, valamint a közel-keleti üzletek gyenge teljesítményére fogta a tulajdonosokat alaposan elkeserítő pénzügyi adatokat.

Cramer szerint azonban egyszerűen az inflációs nyomás miatt egyre kevesebb vásárló van abban a helyzetben, hogy megengedhesse magának az elemzők szerint drágán árazott elviteles italokat. Még a leghűségesebb vásárlók is keresik a kedvezményeket és az akciókat, sokan pedig a magas infláció miatt olcsóbb alternatívák után kellett nézzenek.

Laxman Narasimhan
Laxman Narasimhan
Kép: Getty Images North America / Getty Images / AFP / JP Yim

Nem csak a Starbucks szenved

A vállalat mentségére legyen mondva, hogy nem csak náluk vettek vissza a költésből a fogyasztók. A DoorDash, az egyik legnagyobb amerikai ételkiszállítási vállalat részvényei 15 százalékot zuhantak, miután a cég 21 millió dolláros veszteséget jelentett.

Netflix papírjai is 10 százalékot estek, miután a a streaming szolgáltató a vártnál gyengébb harmadik negyedévvel számol. Az egyik legnépszerűbb amerikai gyógyszertárlánc, a CVS eredményei 50 százalékkal estek vissza az egy évvel ezelőttihez képest, ráadásul az online kereskedelmi cégek is bajban vannak: az Etsy és az Ebay részvényei 11, valamint 5 százalékot zuhantak, miután mindkét vállalatnál a vártnál gyengébb időszakra számítanak.

Az USA gazdasága tehát a fogyasztói trendek alapján nem áll olyan biztos lábakon, mint ahogy azt a jegybank állítja. A FED szerda esti ülésén változatlanul hagyta az irányadó kamatszintet, így továbbra is kérdéses, hogy mikor indulhat meg az alapkamat csökkentése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!