Miközben a skótok május 6-án szavaznak arról, hogy legyen-e második függetlenségi népszavazás, az alapkezelők és az eladási oldali stratégák úgy látják, hogy az elkövetkező években hatalmas káosz alakulhat ki az Egyesült Királyság gazdasági környezetében. A brexit-szavazáshoz hasonló első összeomlásszerű napoknak egyelőre még nincs nyoma a piacokon, de a Bloomberg szerint már árazzák a piacokon a második függetlenségi referendum megvalósulásának lehetőségét. 

Bár a tét aligha lehetne nagyobb, nem biztos, hogy az Egyesült Királyság kormánya beleegyezik egy újabb népszavazásba, még akkor sem, ha a függetlenségpártiak csütörtökön többséget szereznek a parlamentben. De mivel a szavazás nyugtalanító emlékeket ébreszt Nagy-Britannia Európai Unióból való kiválását idézve, az alapkezelők leporolják a vészforgatókönyveket, hogy hogyan kereskedjenek egy olyan bináris kockázati eseménnyel, ahol az időzítés a legfontosabb.

"Hatalmas bizonytalanság, pénzügyi káosz és recesszió", valamint a font 10 százalékos leértékelődése következne be - mondta Mark Nash, a Jupiter Investment Management pénzkezelője a portálnak. Nash egyelőre nem tapasztalja, hogy egy ilyen forgatókönyv már életbe lépett volna, ahogy a piac is nyugodtnak látszik. A Bloomberg felmérésének mediánja szerint a font júniusig 1,39 dolláron marad.

De vannak, akik már árazzák a veszteséget: a Credit Agricole stratégái a font dollárral szembeni shortolását javasolják, többek között a skót függetlenséggel kapcsolatos politikai kockázatokkal indokolva. A Barclays a választások előtti volatilitás lehetőségére hivatkozva elállt a font euróval szembeni vételi ajánlásától.

A UBS Group hitelminősítő stratégái az Egyesült Királyság banki kötvényeinek egy kiválasztott csoportjára vonatkozó kilátásukat semlegesre csökkentették az eddigi túlsúlyozásról, arra figyelmeztetve, hogy a "hosszú brit hitelkereskedés" a népszavazás kockázata miatt felbomolhat.

Egy dolog biztos: ha a dolgok eszkalálódnak, a pénzkezelőknek gyorsan kell lépniük. Az esélyek azt mutatják, hogy a 2014-es népszavazás megismétlődése már egyáltalán nem olyan biztos. Akkor Skócia a maradásra szavazott.