Az Európai Bizottság által kezdeményezett intézkedésnek az a lényege, hogy a problémás bankokkal kapcsolatos felelősséget elsősorban a részvényesek és a hitelezők viseljék és ne az adófizetők. A szabályozás kulcsfontosságú elve, hogy a válságkezelés költségeit a piaci szereplők befizetéseiből feltöltendő szanálást finanszírozó rendszereknek, így például szanálási alapoknak kell viselniük.

Az Európai Bizottság májusban Olaszországnak, Franciaországnak és még kilenc másik EU-országnak két hónapot adott arra, hogy életbe léptessék a bakok helyreállításáról és szanálásáról szóló irányelvet - BRRD -, ellenkező esetben kötelességszegési eljárást indítanak velük szemben.

A törvénytervezetet csütörtökig kell az athéni parlamentnek elfogadnia ahhoz, hogy elkezdődhessenek a tárgyalások az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel az euróövezeti mentőalap, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretében indítandó új, 82-86 milliárd eurós programról.