További egészségügyi szolgáltatások végzését ruházná át a Köztársasági Egészségügyi Biztosító a magánszektorra - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Természetesen a költségek az államot terhelnék, nyilatkozta Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Intézet megbízott igazgatója.

A tervek szerint egyes szolgáltatásokat "átdobnánk" a magánszektorba. Igény van rá, különösen most, a járvány idején. A folyamat úgy néz ki, hogy az Egészségbiztosítási Alap előbb javaslatot tesz, hogy mely vizsgálatok, kezelések lennének azok, ezt követően a Batut Intézet felméri és osztályozza a kapacitásokat - mondta a szakember.

Az alap először a dialízist, a méhen kívüli megtermékenyítést, a hiperbár karma használatát, illetve a szürkehályog-műtétnek elvégzését tette lehetővé magánúton az állami biztosító terhére. A magánszektor árai azért magasabbak, mert a beszerzési ár magasabb náluk, mint az állami intézményekben, amelyek központosított rendszerben végzik a beszerzést, ezzel olcsóbban meg tudják azt tenni.

Az igazgató szerint a jelenlegi rendszer hiányossága, hogy csak egy évre kötnek szerződést a magánklinikákkal, ami nem teszi lehetővé számukra a tervezést, mert nem tudják előre, hogy az állami alapnak milyen szükségletei lesznek, mennyi beteget küldenek át a magánszektorba. Egy partneri szerződés megkötése lenne a megoldás, ami 5-10 évre is szólhatna.