Lengyelország különleges befektetési övezetei 2021-ben rekordösszegű tőkét vonzottak – írja Notes from Poland. A projektek száma 2020-hoz képest 92 százalékkal, a befektetett összegek nagysága 145 százalékkal ugrott meg, elérve a 37,1 milliárd złotyt (29,3 milliárd forint, egy új Nemzeti Színház ára). Mindezek eredményeként közel 17 ezer új munkahely létesült, ami 186 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A különleges övezetek adókedvezményekkel igyekeznek becsalogatni Lengyelországba a befektetői tőkét. Létrehozásukról 2018-ban döntött a kormány. A hivatalos adatok szerint a legtöbb pénz Németországból érkezett, lengyel valutában számolva 2,9 milliárd złoty átutalás és garancia, ami 970 munkahely létrejöttét támogatta. A második helyen Dél-Korea áll (2,8 milliárd złoty és 358 munkahely), a harmadikon az Egyesült Államok (828 millió złoty és 514 állás).

A legtöbb projekt - amelyeket a Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Hivatal (PSiH) menedzselt – fehérorosz befektetők nevéhez fűződik. A kormány ugyanis "Üzleti kikötő" néven vízumkönnyítéseket és más előnyöket kínált az EU-n kívüli országok üzletembereinek, ha áttelepítik cégeiket Lengyelországba más országokból. Sok jól működő belorusz vállalat menekült el a politikai ellenfeleit és az ellene tiltakozókat üldöző minszki rezsim elől.