Egy évszázados kihagyás után Csehországba fokozatosan visszatérnek a farkasok – derült ki a Radio Praha interjújából, amelyek Jakub Cejkával a cseh természetvédelmi hivatal vezetőjével készítettek. A farkasok a 19. század közepéig éltek Csehország területén, mielőtt az emberek teljesen kiszorították volna őket az élőhelyükről. Az 1990-es években az ország Szlovákiával határos keleti részén jelentek meg, majd 2010 környékén elindultak az északi és délnyugati tájak felé is. Eközben Németországban és Lengyelországban is megjelentek.

Először 2014-ben kezdtek szaporodni is cseh földön, ahol egy elhagyott katonai gyakorlótéren és egy természetvédelmi területen találtak otthont maguknak. Becslések szerint közel kéttucatnyi kisebb-nagyobb létszámú falkában 60-80 farkas élhet a cseheknél. Egy-egy falka 100-300 négyzetkilométernyi területen vadászik. Hagyományosan kerülik az ember korántsem barátságos társaságát, ám az elmúlt időszakban megjelentek a mezőgazdasági termelés alatt álló területeken is.

Háziállatokra akkor támadnak, ha akadályozzák a mozgásukat és kölyköket nevelnek, ezért meg kell ragadniuk a könnyű préda elejtésének lehetőségét. A védekezés a megfelelő kerítés, lehetőleg villanypásztor építése, a hivatal ideiglenesen ingyen bocsát a gazdák rendelkezésére ilyen eszközöket, amíg azok felépítik a saját védekező rendszerüket. A közkeletű hiedelemmel szemben a farkasok nem ugorják át a nem kellően magas kerítéseket. Az emberrel az erdők mellett lévő településeken ütközhetnek, főként ha a faluszéli ház tulajdonosa hozzáférhető helyen hagyja a háztartási szemetet, amivel az udvarára a magára a farkasok figyelmét.