Előállították a Ndrangheta nevű olasz szervezett bűnözői csoport negyvenhárom feltételezett tagját kedd hajnalban Olaszországban, egy nemzetközi művelet keretében – tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

Az uniós szervezet közleménye szerint

az olasz, a német és az osztrák bűnüldöző hatóságok több mint ezer tisztje csapott le a dél-olaszországi Calabria tartományban a crotonei székhelyű olasz bűnözői hálózat tagjaira.

A közös rendészeti akció során különleges erőket, drónokat, kutyás egységeket és több helikoptert is bevetettek.

A túlnyomórészt olasz, illetve német és osztrák állampolgárságú gyanúsítottak között olyan keresett bűnöző is van, aki a hatóságok tudomása szerint kulcsszerepet játszik ebben a sajátos bűnözői struktúrában.

A kedd hajnalban végrehajtott akció során

16 céget, 25 ingatlant és 15 járművet foglaltak le. A nyomozók megállapították, hogy a gyanúsítottak sokféle bűncselekményt elkövettek, a Ndrangheta ezen ága helyi politikusokat is korrumpált, és képes volt befolyásolni a calabriai helyi választásokat.

Emellett döntő fontosságú adminisztratív és politikai pozíciókba ültette tagjait a terület ellenőrzése és kizsákmányolása érdekében. A zsarolás és az erőszak a csoport működési módszereinek részét képezte, és tekintélyének érvényesítése érdekében vezetőjük 2014-ben még emberölést is elrendelt – írták.

Befolyásolni tudták továbbá az olaszországi közbeszerzési eljárásokat, amelynek eredményeként legalább 3 millió eurónyi uniós forrást tulajdonítottak el.

A nyomozók feltárták, hogy a bűnözők összetett, világméretű pénzmosási rendszereket tudtak létrehozni. A csoport németországi ága a bankrendszer kijátszásával titkos kereskedési platformokon működött, hogy az illegálisan szerzett pénzeszközöket tisztára moshassa.

A bűncselekményből származó bevételt emellett zöldségboltok, éttermek, szerencsejáték-barlangok, valamint biztonsági, szállítási, építőipari és ingatlanipari cégek üzemeltetésén keresztül is tisztára mosta. Részt vettek emellett tiltott hulladékkereskedelemben, illetve bűnszövetségre léptek más bűnszervezetekkel – közölték.

A maffia rátelepedett az olasz GDP-re

Az itáliai bűnszervezetek leginkább ugyan Dél-Olaszországban tevékenykednek, de északon, a gazdaságilag fejlettebb területeken is jelen vannak. Bővebben>>>