Minden eddiginél nagyobb veszélyben a szlovákiai élelmiszeriparmondta a poszonyi Új szó szerint Jana Venhartová, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) igazgatója, aki szerint a kormány továbbra sem rukkolt elő világos tervvel az energiaárak lefaragására.

„A fogyasztók nem vásárolnak nyers gabonát vagy élő állatot az üzletekben, ezeket fel is kell dolgozni” – tette hozzá a PKS igazgatója. Elmondta azt is, hogy az élelmiszeripari cégek piaci áron jutnak hozzá a gázhoz és az áramhoz. Ez azért probléma, mert a gáz megawattóránkénti (MWh) ára egy évvel ezelőtt 36 euró (14 700 forint) körül mozgott, ma 300 euró (122 400 forint). A kis- és középvállalkozások számára Venhartová szerint ez az emelés megfizethetetlen.

 Daniel Poturnay, a PKS elnöke pedig arról beszélt, ha nem vezetnek be hatékony kompenzációs intézkedéseket, fennáll a tömeges bezárások veszélye. Szerinte az európai egységes piac mára kudarcot vallott. Hozzáfűzte: "Elképzelhetetlen, hogy az egyik uniós tagállamban 400 eurót fizetünk egy MWh-ért, míg egy másikban az élelmiszer-termelők ugyanehhez negyedannyiért vagy még kevesebbért jutnak hozzá. Szlovákia, amely régóta hivatkozik a közös európai szabályok szigorú betartására, jelenleg a rövidebbet húzza, és kérdéses, hogy a várakozás az európai megoldásra nem jelenti-e a szlovákiai kis- és középvállalkozások kivéreztetését."