A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árindex (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció.

A Bank of England éves inflációs célja 2 százalék.

Az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

Az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

A statisztikai hivatal szerdai tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben.

Októberben 2 százalék, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Az ONS friss adatai alapján az infláció decemberi lassulásában a teljes kosár átlagán belül a közlekedési szektornak volt a legnagyobb szerepe.

Ebben a kategóriában tavaly júniusban 15,2 százalékkal tetőzött az éves áremelkedési ütem, decemberben viszont átlagosan 6,9 százalékkal emelkedtek az árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az ONS hangsúlyozza, hogy a közlekedési szektorban, amelynek inflációjában az üzemanyagárak változása a meghatározó, hat hónapja folyamatosan lassul az áremelkedés üteme.

A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a nagy-britanniai üzemanyagárak decemberben átlagosan 11,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a tavalyi azonos hónapban. Novemberben 17,2, októberben 22,2 százalékos üzemanyag-árnövekedést mértek éves összevetésben.

Az ONS kimutatása szerint az áremelkedési ütem lassulását ebben a termékcsoportban mindenekelőtt a motorbenzin és a dízelüzemanyag kiskereskedelmi árainak markáns csökkenése okozta.

A motorbenzin literje decemberben átlagosan 1,5530 fontba (707,50 forintba), a dízelüzemanyagé 1,7910 fontba (807 forintba) került Nagy-Britanniában. Ez azt jelenti, hogy a benzin literje 0,83 fonttal (374 forinttal), a gázolajé 0,88 fonttal (396 forinttal) lett olcsóbb egy hónap alatt.

A jelenlegi brit inflációs környezetben a Bank of England - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság jegybankja - több mint egy éve folyamatosan és agresszív mértékben szigorítja monetáris politikáját.

A brit jegybank 2021. december 16-án kezdte a mostani pénzügypolitikai szigorítási ciklust az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről, és eddig kilenc kamatemelést hajtott végre; jelenlegi alapkamata 3,50 százalék.