Vizsgálat indult Boris Johnson brit miniszterelnök ellen azzal a gyanúval, hogy megsérthette a parlamenti képviselők anyagi támogatására vonatkozó szabályokat, amikor 2019 telén, miután december elején a Konzervatív Párt élén megnyerte a rendkívüli parlamenti választásokat, 15 ezer fontos (6,25 millió forint) luxusvakáción vett részt a Karib-szigeteken - derült ki az Independent tudósításából.

A vizsgálatot Kathryn Stone független megbízott folytatja, aki a napokban lezajlott időközi választásokig nem hozta nyilvánosságra az ügyet. Ez az első eset a brit törvényhozás nem csekély hosszúságú történetében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök esetén vizsgálják, betartotta-e a parlamenti szabályokat. A parlamenti megbízott vizsgálatainak következménye lehet, hogy felfüggesztik az érintett parlamenti képviselő státuszát.

A vakáció idején Johnson azt mondta, hogy a villa, ahol megszállt Mustique-szigetén David Ross üzletember tulajdona, aki a Konzervatív Párt egyik támogatója. A 15 ezer fontos kiadást szintén Ross állta. Az üzletember akkor mindkét állítást tagadta. Most azonban szóvivője elismerte, hogy mintegy vendégül látta Johnsont és menyasszonyát, ami a miniszterelnök vagyonbevallásában korrektül szerepel. Johnson szóvivője szerint nincs itt semmi látnivaló, hiszen a főnöke nyilvánosságra hozta a vakációval kapcsolatos tudnivalókat.